Fredrik Berglund och Lea Kinnunen i Prästmon.

12 oktober 2022

Från Uppsala till Prästmon – en flytt med ökad livskvalitet

Det stora, gula huset mitt i Prästmon, bara ett par stenkast från Hola folkhögskola, har varit en affär. För Lea Kinnunen och Fredrik Berglund är det numera hemma. Deras bas i tillvaron. Och trots att orten geografiskt sett ligger på landsbygden, är det bara några minuters bilväg till tågstationen Västeraspby och Höga Kusten Airport med allt vad det innebär av möjligheter till snabba kommunikationer norrut och söderut.

225 kvadratmeter är boendeytan, det är högt i tak och historien viskar från väggarna.

För ett par som gillar inredning och har känsla för att sätta en smakfull och personlig touch på sitt hem, är det naturligtvis inspirerande att skapa och forma med sådana förutsättningar.

– Min morfar och mormor, Ruth och Bertil Börlin, bodde i det här huset tidigare, säger Fredrik.

– Innan dess var det Bergmans lanthandel.

Det var på den tiden som det fanns fler invånare, och fler affärer, i Prästmon och tågen stannade vid tågstationen.

Men folkhögskolan finns kvar och på den är Lea Kinnunen rektor. Hon kan således rätt och slätt gå till jobbet. Tar inte mer än ett par minuter.

 

Bodde mitt i stan

Fredrik Berglund har sin arbetsplats på Vemyra ungdomshem i Sollefteå och dit tar det drygt en halvtimme, enkel resa, med bil.

– Vi har varit här på besök regelbundet genom åren och tänkte väl att, en dag kanske vi tar över huset. Men när det väl skedde gick de snabbt, säger Fredrik.

2019 sökte och fick Lea rektorsjobbet på folkhögskolan.

Att pendla från deras dåvarande hem i Uppsala kändes inte som ett vettigt upplägg för henne.

– Jag flyttade in i april 2019, Fredrik kom efter lite senare.

I Uppsala bodde de mitt i stan, ”i princip mitt på järnvägsspåret” som Lea beskriver det och skrattar.

– Det är en annan livsmiljö nu. En lugnare, tystare, fridfullare. För oss som gillar naturen är det här förstås mer angenämt.

– Visst, det är inte samma utbud av restauranger och nöjen som i Uppsala, men vill vi ha det kan vi ju bara åka till en större stad någon helg.

Det går ju tåg och flyg fem minuter från hemmet.

– I allt väsentligt saknar vi egentligen ingenting, säger Lea.

Fredrik instämmer.

– Jag kan handla på vägen hem från jobbet och i Nyland, som är närmaste tätort i Kramfors kommun, finns det ett imponerande serviceutbud med tanke på befolkningsstorleken. Två järnaffärer, apotek, Ica–butik, pizzeria och mycket annat.

Lea påpekar också:

– Man har hört så mycket om bristerna på läkare utanför städerna men när jag behövde besöka en läkare fick jag tid omgående på Nylands hälsocentral.

 

”Hur fantastiskt är det inte?”

En annan plusfaktor är det varma välkomnandet som hon och Fredrik fått från invånarna i Prästmon.

– Det har gått snabbt att få goda vänner i byn.

Nu känner de sig trots relativt kort tid i Kramfors kommun, som ambassadörer för den. Faktum är att Lea ingår i det drygt 280 personer stora ambassadörsnätverket.

– Jag vill få fler i kommunen att vara stolta över platsen de bor på och tro på att det finns en fin framtid för Kramfors kommun. Det finns alltid utmaningar att ta sig an, men samtidigt s å mycket som är unikt, charmigt och attraktivt.

– Vi är en av landets vackraste kommuner med tre fjärdedelar av världsarvet Höga Kusten inom kommungränserna. Hur fantastiskt är inte det?

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Marie Böhlin
Projektledare
Tel: 0612-800 85
marie.bohlin@kramfors.se