27 januari 2020

Stort intresse för gymnasieelevers fotobok om Höga Kusten

Skuleberget, Norrfällsviken, Bönhamn, Rotsidan, Högakustenbron och Sandöbron. Sex unika platser och byggnader i kommunen som Evelina Stockberg, Lisa Sandström och Emma Dahllund låtit sig inspireras av. High Coast Photo UF:s fotobok är en succé!

– Våra två första upplagor av Kustens vyer sålde slut på nolltid, så nu har vi låtit trycka upp fler böcker, säger tjejerna, som går sista året på Ådalsskolans estetiska program med inriktning media.

Kombination av UF-företagande och gymnasiearbete
Media är en bred utbildning som omfattar många delar, men eftersom Evelina, Lisa och Emma är lite extra intresserade av fotografering valde de att fokusera på detta när de startade sitt UF-företag*. Att kombinera företagandet med det avslutande gymnasiearbete som alla treor gör kändes också självklart.

– Idén att göra en fotobok föddes direkt. Först hade vi dock tänkt visa Kramfors stad i svart-vita bilder, men beslutade till sist att vidga området till Höga Kusten och satsa på färg, berättar Evelina Stockberg.

Ett smart drag av tjejerna har det visat sig, eftersom fotoboken gått åt som smör i solsken. Marknadsföringen har mestadels skett på sociala medier, företrädesvis på instagramkontot highcoastphotouf. Företaget fanns även med på den UF-mässa som arrangerades i gallerian Christoffer i december.

Att åka runt i kommunen och fotografera har varit väldigt roligt, enligt de tre gymnasisterna. Även om de är uppvuxna i kommunen finns det ställen inte alla varit till, grottan på Skuleberget och Bönhamn som exempel.

– Vi har mestadels fotat på fritiden, men även lite under skoltid. Vi har ju olika fotostil och för att skapa spänning i boken har alla fotograferat och därefter har vi tillsammans valt ut de bästa alstren, säger Emma Dahllund.

I uppdraget ingår också att redigera bilderna och skriva informationstexter. Allt har sedan layoutats till en tryckvänlig produkt som skickats till Ågrens tryckeri i Bjästa.

– Det är verkligen roligt att driva företaget. Basen är gjord i och med att boken är klar, nu återstår mer marknadsföring, försäljning, bokföring och annat, säger Lisa Sandström.
– Vi säljer ju även enstaka foton och kan också fixa ramar om det önskas.

Kan tänka sig driva företag i framtiden
Vad som händer i framtiden vet tjejerna inte så mycket om. Att plugga vidare är något de är inriktade på, men vad är ännu inte klart.

– Jag vet att jag vill jobba med något kreativt, säger Evelina och Lisa fyller i:
– Självklart finns tankar på att driva företag som vuxen, men vad och när får framtiden utvisa.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ylva Hardeson
RektorÅdalsskolan
0612-143 53
ylva.hardeson@kramfors.se

Lena Ledin Andersson
Lärare estetiska programmet
0612-69 21 80
lena.ledinandersson
@kramfors.se