Esmeralda Cerna Hägglund står framför sitt konstverk.

Esmeralda Cerna Hägglund har skapat en installation på temat miljöförstöring med hjälp av foto, text och film. "Jag brinner för ämnet och ville göra nåt som tangerar performancekonst."

10 maj 2023

Innanför Utanför - estetelevernas vårutställning har öppnat

Om det finns ett utanförskap måste det i logikens namn finnas ett innanförskap. Men vad innebär det egentligen att vara utanför? Och vad förknippas med att vara innanför? Detta tema tar det estetiska programmets årskurs 2 och 3 på Ådalsskolan upp i sin vårutställning Innanför Utanför.

– Vi har i samarbete med samhällskunskapen arbetat med att skapa förståelse och bryta ned det hela till olika former av innanför/utanför. Till exempel har vi pratat mycket om mänskliga rättigheter, normer och värderingar, berättar läraren Angelica Frank.

Eleverna har sedan gjort en konstnärlig bearbetning på egenhändigt valda teman som nu går att beskåda på Konsthallen i Kramfors.

Mikko Mettäla står vid sitt konstverk.

Inte många svenskar känner till det förakt som finns i Finland mot svensktalande medborgare. "Svedu pelle" är ett nedsättande uttryck som Mikko Mettälä var van att höra när han växte upp. Det var inte förrän han som 14-åring flyttade till Sverige som han reflekterade över det hela.

Fotografisk bild är ett ämne esterna läser, vilket är tydligt i utställningen. Här finns mängder av talande bilder producerade på olika sätt. En del är framtagna i studio, men arbete i bildredigeringsprogram är också vanligt.

– Många inspirerades av Matteo Rossa, som fick Höga Kustenstipendet ifjol och som hade en utställning på Konsthallen. Hans fototeknik är något utöver det vanliga, berättar läraren Peter Kallander.

Ett av Jesper Stockbergs verk som tagits fram genom framkallningsprocessen cyanotypi.

Genom att addera grafik och text kan man förstärka sitt budskap ytterligare. Den grafiska kommunikationen är ett intressant uttryck i flera av elevernas konstverk.

– Förutom att skapa konst ingår det även i uppgiften att lära sig att hänga den. Att allt ska hänga rakt, och hänger något snett så ska det vara en tanke med det, säger lärare Lars Ålin.

Esteternas utställning pågår i Konsthallen 9-16 maj. Öppettiderna följer bibliotektets öppettider.

Konst av Wilma Nilsson.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Angelica Frank
Lärare
angelica.frank@kramfors.se

Ninni Mellander
Kulturchef
ninni.mellander@kramfors.se