Fyra pappor sitter på golvet med sina barn i famnen.

Att besöka Öppna förskolan ger mycket för både barn och föräldrar. Pontus, Johan, Yemel och Joel tar gärna del av verksamhetens alla fördelar tillsammans med sina barn.

07 november 2023

Pappaboom på Öppna förskolan

I dagens samhälle ser vi en ökad jämställdhet och jämlikhet inom alla områden, inklusive föräldraskap. Ett tydligt tecken på detta är att allt fler pappor besöker Öppna förskolan i Kramfors.

– Det är verkligen jätteroligt! Antalet pappor har gått i vågor, men vi har under de senaste 1,5 åren sett en stadig ökning, säger samordnaren tillika förskolläraren Anna Svedin.

Eftersom Öppna förskolan i Kramfors är en del av Barnbackens familjecentral, där till exempel även barnmorskemottagning och barnavårdscentral ingår, är både mammor och pappor vana vid att se det som en mötesplats.

– Utan att ha någon offentlig statistik tror jag också att allt fler män tar ut sin föräldraledighet. Några börjar gå på Öppna förskolan och så sprider sig ryktet. Alla känner inte varandra, men får chans till nya nätverk här, säger barnskötaren Liselotte Berggren.

Anna sitter på golvet med en liten bebis i famnen, framför dem står ett babygym. Liselotte sitter bredvid i en blå soffa.

Liselotte Berggren och Anna Svedin har sin arbetsvardag på Öppna förskolan och möter barn och vuxna från hela kommunen. Lilla Sigrid trivs perfekt.

Några som är flitiga besökare på öppna förskolan är Pontus, Johan, Yemel och Joel. Flera gånger i veckan tar de sina småttingar Elvin, Louie, Mio och Elma och beger sig till centrala Kramfors för några timmars trevlig samvaro med andra vårdnadshavare.

Upplägget på träffarna varierar och anpassas efter behov, önskemål, säsong och annat. Den som vill kan göra olika aktiviteter, men det går lika bra att bara umgås.

– Vi har nästan alltid en sångsamling, men i övrigt läser vi av vad som önskas. Finns behov av information om olika saker, till exempel vikten av högläsning för barn, ordnar vi det, säger Anna Svedin.

Verksamheten har öppet måndag, tisdag och fredag klockan 9.30-14. Många hänger på låset och stannar sedan hela tiden. Då finns chans att äta lunch tillsammans; en del har med egen mat, andra går iväg och köper nåt enkelt att värma.

– Det är över huvud taget en glad och trivsam stämning. Riktigt roligt är också att det kommer föräldrar från hela kommunen till oss, avslutar Anna Svedin och Liselotte Berggren nickar instämmande.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Fredrik Östlund
Rektor för Bollsta förskola
0612-803 19
fredrik.ostlund@kramfors.se

Elisabet Sjödin
Verksamhetschef förskolan
elisabet.sjodin@kramfors.se