Peter Kalander omgiven av elever.

Peter Kalander, i mitten, är omåttligt stolt över sina elever.

14 november 2023

SM i ung kortfilm – ES22 vidare till Novemberfestivalen

Att befinna sig i samma sits som en gång Josef Fares och vår egen filmskapare Andreas Öhman, det är en ära för många unga filmare. För sex elever på Ådalsskolans estetiska program är det dock verklighet, eftersom en av deras filmer gått vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan.

– Klassen ES22 skickade in två kortfilmer till en regional storyfilmfestival. En av dem gick vidare och ska nu tävla i Sverigefinalen den 24-25 november. Novemberfestivalen räknas som SM i ung kortfilm, säger Peter Kalander, stolt lärare.

Skoluppdrag blev lysande resultat

Det är inom ramen för kursen Medieproduktion1 som eleverna gjort sina filmer. Uppdraget var först och främst att öva på 180-gradersregeln, en speciell filmmetod. Men för att skapa nåt intressant och berörande krävs även en bra idé på innehåll och budskap, en storyboard helt enkelt.

Vinnarfilmen ”JOB” är gjord av Mariam Ali, Valdemar Svensson, Ida Borgersen och Danilo Persson. Deras idé om konflikten mellan en chef och en arbetstagare som löses genom samförstånd är enkel, men samtidigt slående verklig.

Många delmoment innan färdig film

– Vi började med att brainstorma idéer och skrev sedan ett manus, berättar Valdemar Svensson och Mariam Ali fortsätter:

– Först provade vi att filma med enklare videokameror, men det blev inte bra så vi har använt systemkameror med filmfunktion.

Efter ett gediget analogt arbete följde ett stort antal timmar vid datorn. Det filmade materialet skulle klippas till lämpliga sekvenser, färger och kontrast fixas, ljudet anpassas och så vidare.

– De har gjort ett fantastiskt bra arbete med tekniska lösningar, som är ovanliga när man inte filmat så länge. Även den grupp som inte kom vidare till finalen ska vara stolt över sina prestationer, säger Peter Kalander.

Den film Kalander hänvisar till heter Stalker och är gjord av My Winterqvist och Savannah Nordlöf (se filmen här nedan).

Hejar på hemifrån

Tyvärr har eleverna inte möjlighet att närvara vid Novemberfestivalen i Trollhättan. De skulle via Film i Västernorrland få bidrag till att en elev åker ned, men det känns inte så roligt då det hela är ett grupparbete.

– Vi får istället hålla tummarna här hemma i Kramfors och hoppas vi når ända fram, säger eleverna.

Men varför nämndes Josef Fares och Andreas Öhman i början av texten? Jo, båda har en gång i tiden vunnit Novemberfestivalen :)

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peter Kalander
Gymnasielärare
karaktärsämnen media
Estetiska programmet
Ådalsskolan
peter.kalander@kramfors.se