Ådalsskolan satsar på dataspelsprofil för teknikelever
Kramfors kommun har under en längre tid profilerat sig inom spelindustrin. Det positiva samarbetet med bland annat spelbyn High Coast Game Lab i Nordingrå får oss nu att ta ännu ett steg. Från och med höstterminen kan ungdomar plugga dataspelsutveckling på Ådalskolans Teknikprogram.
– Vi är en modern skola som följer med i arbetsmarknadens utveckling. Att dessutom anpassa oss efter elevernas önskemål och efterfrågan känns helt rätt, säger biträdande rektor Pernilla Fredriksson.
Profil för teknikeleverna
Det är alltså Teknikprogrammet som berörs av satsningen, och då främst de som valt inriktningen informations- och medieteknik. Från och med höstterminen 2024 kompletteras den med profilen dataspelsutveckling.
Peter Kalander är foto- och filmlärare på Estetiska programmet och är en av dem som kommer att ansvara för den nya profilen:
– Jag har haft kontakt med en mängd olika högskolor för att få input om hur vi ska strukturera och lägga upp utbildningen.
Eleverna kommer att lära sig att programmera med syftet att skapa spel, men kunskaperna kan också användas utanför spelvärlden.
– Vi möts varje dag av produkter som är uppbyggda på samma sätt som dataspel. Ett exempel är när man ska välja tapet och kan testa olika färger och mönster i ett programmerat rum i datorn, säger Peter Kalander.
Även Estetiska programmet berörs
Även elever på det Estetiska programmet kommer att omfattas och lära sig att skapa grafik till spel, något som programansvarige Lars Åhlin är nöjd med:
– Vi har under många år arbetat med att skapa konceptkaraktärer och miljöer till tänkta dataspel, så steget till att gå vidare och använda dem till att skapa själva dataspelen är inte långt. Kanske kan man samarbeta med Teknikprogrammet som kommer att jobba ännu mer med spelprogrammering.
Unik satsning - prioriterad punkt
Att satsa på dataspelsutveckling gör Ådalsskolan unik, eftersom det idag inte finns väldigt många andra gymnasieskolor som har den typen av utbildning på schemat. Näringslivschef Andreas Telhammer är dock helt på det klara med att initiativet är rätt.
Han säger att den politiska världen i Kramfors har lagt grunden i och med att dataspelsutveckling är en prioriterad punkt.
– Jag brinner för frågan och har haft många kontakter under den tid jag varit näringslivschef, bland annat med skolvärlden. Ådalsskolan har gått från klarhet till klarhet och har nu en organisation på plats som klarar en sådan här uppgift.
Även Bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S) är nöjd med utvecklingen och ser den som ett kvitto för att gymnasiet är lyhörda för vad eleverna önskar.
– Satsningen känns väldigt bra. Den ökar utbudet och därmed attraktiviteten för våra gymnasieutbildningar. Sedan är det en stor bonus att vi har en sådan kompetent och engagerad personal, vilket är grundbulten i arbetet.
Mer information om utbildningen
Eftersom ansökningstiden till gymnasiet redan är igång och det är lite brådis att få ut informationen till årskurs 9, har en informationsfilm tagits fram. Elever och föräldrar som vill få en detaljerad visning av utbildningen rekommenderas att titta på den.
Information går också att få via den broschyr som arbetats fram Pdf, 2.4 MB, öppnas i nytt fönster..
Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck
Frågor kring nyheten?
Pernilla Fredriksson
Biträdande rektor
Ådalsskolan
0612-69 21 66
pernilla.fredriksson@kramfors.se