Klassen står utanför bussen och väntar på att få kliva ombord.
29 februari 2024

Klass 8A kan kalla sig skogsinnovatörer

Gudmundråskolan deltog under hösten i ett större ämnesintegrerat arbete som kallas Skogsinnovatörerna. Inom ramen för det ordnades en tävling som Klass 8A var idérika nog att vinna. Som pris fick de idag göra en rundvandring på SCA Östrand i Sundsvall.

Skogsinnovatörerna är ett kreativt, ämnesintegrerat arbete där uppdraget handlar om att bidra till framtida lösningar för olika dilemman kopplade till skogen. Förutom Skogen i skolan är Mittuniversitetet och Technicus arrangörer i vårt område.

Uppdraget i arbetet var att ge idéer till företag om vad de kan använda skogsrester till.

– Ett av deras förslag är att återanvända kvistar att göra flytande och fast biobränsle, eftersom det är bra för klimatet. Andra idéer var att skapa pellets av skogsresterna, berättar NO-läraren Constance Enow.

Läraren Constance står i en konstgjord skog inom hus. På andra bilden syns eleverna bakifrån iklädda reflexvästar när de är på rundvandring.

Constance Enow var en av pedagogerna som följde med eleverna till Sundsvall.

Under dagens studiebesök på SCA Östrand, som är världens största producent av blekt barrsulfatmassa, fick eleverna en rejäl inblick i hur fabriken funkar, men också möjlighet att presentera sin innovation.

– Vi befinner oss i en utmanande tid som kräver stora omställningar om vi ska ha något jordklot kvar att leva på. Här är skogen på många sätt lösningen – allt man kan göra av olja kan man göra av skog. Därför vill vi bjuda barn och unga till vår värld. Vi hoppas på att skapa intresse och nyfikenhet, säger Susanne Öberg, Skogen i Skolan.

Klassen har fikapaus.
Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anneli Gustavsson
Biträdande rektor
Gudmundråskskolan
0612-804 81
anneli.gustavsson@kramfors.se