Klänningen som Christina visar är en vit, härligt balklänning.

Christina Maydotter visar upp en av de många kreationer som hon sytt.

17 maj 2024

20 år av utbildning inom teater/musikal visas upp

I år är det 20 år sedan Ådalsskolan satsade extra på dans, teater och musik som gymnasieutbildning. De sista eleverna lämnar dock skolan vid vårterminens slut då estetiska programmets inriktning teater med musikal upphör. MEN man slutar med flaggan i topp och bjuder in till utställning över de år som gått.

– Det hade vi tänkt göra även om inte utbildningen lagts ned, men det är klart att det känts roligare att göra en resumé under mer positiva omständigheter, säger teaterläraren Carsten Brosjö.

Utbildning i olika tappningar

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan 2004 när musikutbildningen startade. Olika beslut på både nationell och lokal nivå har gjort att upplägget formats om vid ett antal tillfällen.

Men oavsett hur det formella sett ut framgår en sak klart och tydligt – under de 20 år som gått har väldigt många ungdomar haft nytta och nöje av sin utbildning. En utbildning som är högskoleförberedande och som öppnar upp vägar till många yrken. En del satsar på artistbanan, andra jobbar i branschen med kreativa uppdrag och några blir lärare inom kultursektorn.

– Antalet elever i klasserna har svängt, men vi räknar med ett genomsnitt på tio personer per år. Det blir cirka 200 elever, säger Christina Maydotter, som jobbat som danslärare länge och som också var med och grundade musikalutbildningen och de efterföljande inriktningarna.

Carsten och Christina står på knä och tittar på affischer utspridda på golvet.

Under 20 år är det en hel del affischer som tillverkats. Oftast har medieinriktningen hjälpt till med formgivning och produktion.

Förutom Christina och Carsten ingår sångpedagogen Åsa Jönsson i lärargruppen. I den dagliga undervisningen har de tillsammans arbetat hårt för att eleverna varje år ska få sätta upp en större produktion. Mycket av basarbetet har de gjort själva; manus, sångtexter, kläder, rekvisita…

Utställning med vernissage 18 maj

Lite av detta visas nu alltså upp. Från och med lördag 18 maj kommer man att kunna se fantastiska kreationer, förställningsaffischer, scenografi och annat i skyltfönstren till Wikströms i centrala Kramfors.

– Vi bjuder in till vernissage klockan 12.00 och hoppas naturligtvis att många kommer. Vi vill också passa på att tacka alla de elever vi haft förmånen att möta genom åren, det har varit ett rent nöje, avslutar Kristina Majdotter och Carsten Brosjö.

Fotnot: Även kulturskolan kommer att ha en utställning över sina arbeten i några av skyltfönstren. Mer information om denna kommer till veckan.

Carsten hänger upp dekorationer i ett stort träd från en produktion och Christina visar upp en härligt färgglad kostym som formats av en rockring.

Både Carsten och Christina trivs bra med sina kreativa yrken.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Carsten Brosjö
Teaterlärare
Ådalsskolan
carsten.brosjo@kramfors.se