Elever och lärare från Kramfors och Spanien står framför en antik port.r
20 maj 2024

Elever från Gudmundråskolan träffade vänner i Puçol

Förra veckan besökte elever från Gudmundråskolan den spanska skolan IES Puçol. Eleverna Aliyah Karawajew, Hanna Stanzé, Maria Jonsson och Idun Norén bodde då hos spanska elever och deltog i lektioner och vardagsaktiviteter.

På liknande sätt kom de spanska eleverna till Kramfors under februari som en del i detta internationella samarbete. Med på resan till Spanien var lärarna Malin Persson och Carola Viksten.

– Det är roligt att se elevernas utveckling under projektet, både kunskapsmässigt men även personligt säger Carola.

Under veckan har arbetet kretsat kring allas lika värde och hållbarhet, bland annat har man skapat en plansch ”Equality” med budskap från eleverna.

Kramforseleverna fick delta i lektioner där de spanska eleverna använder 3D-printers för att programmera och producera objekt som kan användas för återbruk och återvinning.

De har även närvarat vid matte-, engelska-, data- och spanskalektioner, provat paddleboard och fått en inblick i den spanska kulturen och historien. Förutom att få sig saker till livs kunde våra elever även berätta om sin skola, hembygd och svenska traditioner.

De svenska eleverna berättar som Kramfors och Sverige. De står framme i klassrummet och visar en Powerpointpresentation.

Reflektioner Gudmundråskolans deltagare

– Jag tycker det var kul att få träffa alla elever och se hur de har det på sin skola, säger Hanna Stanzé.

– Den svenska skollunchen tar vi för given. I Spanien fanns ingen fri skollunch utan vi fick gå hem och äta lunch efter skoldagen. Då blev det nästan som vår svenska middag. I Spanien åt vi sedan middag vid niotiden, berättar Maria Jonsson.

– IT är något som skolan i Puçol är duktiga på att använda i sin undervisning. Det har inspirerat mig, säger Malin Persson.

Fotnot: Projektet North2South är ett Erasmus+ projekt som finansieras av EU. Detta möjliggör utbyten mellan skolor och elever. Gudmundråskolan har i dagarna blivit beviljad nya medel för läsåret 24/25 vilket kommer kunna ge skolans elever och lärare fortsatta möjligheter till internationella utbyten.

Affischen som eleverna gjorde visar en stor tecknad jordglob och händer runtomkring.
Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Carola Viksten
Speciallärare Gudmundråskolan
0612-804 74
carola.viksten@kramfors.se