Placeholder
26 juni 2024

Från Kramfors till Berlin med hjälp av Erasmus

Strax innan sommaruppehållet avslutade studenterna på möbeltapetserarutbildningen i Kramfors kursen lärande i arbete (LIA). En kurs där de får känna på arbetslivet både i Sverige och i andra delar av Europa. Åsa valde att göra sin LIA på en tapetserarverkstad i Berlin.

Yrkeshögskoleutbildningar ger studenter bra förutsättningar för deras kommande arbetsroll. LIA, lärande i arbete, är en viktig del av upplägget. Under LIA-perioderna tillbringar studenterna flera veckor ute på arbetsplatser för att få känna på arbetslivet.

Yrkeshögskolan Höga kusten har ett strategiskt och långsiktigt deltagande i Erasmus+ programmet där fokus ligger på utveckling och internationalisering. Det innebär bl.a. att studerande kan få bidrag för att göra sin LIA utomlands. Åsa som utbildar sig till möbeltapetserare i Kramfors tog chansen och valde att tillbringa fyra veckor på en verkstad i Berlin.

Möbeltapetserarstudenten Åsa sitter framför en symaskin och syr.

En fåtöljklädsel växer fram under symaskinens fot.


Åsa som tidigare bott i Berlin valde att ta del av Erasmusbidraget och sökte på egen hand efter ett företag som skulle passa henne. Hon gjorde en lista över aktuella verkstäder i Berlin inom pendlingsavstånd från hennes tänkta boende. Sedan tittade hon närmare på dem och hittade tillslut Urban Polstermanufaktur. Det visade sig att företaget hade vana av att ta emot studenter, då de ofta tog in en till två studenter eller praktikanter per år. Åsa skötte den första kontakten med företaget och kopplade sedan in Yrkeshögskolan Höga kusten för att slutföra LIA-avtalet.

När hon väl kom på plats blev hon väl bemött av de två verkstadsägarna Anna-Helle och Nancy.

Känslan när jag kom hit var otroligt bra, jag kände mig välkommen på en gång, säger Åsa med ett leende.

På trappan utanför tapetserarverkstaden verkstadsägarna sitter Nancy och Anna-Helle tillsammans med LIA-studenten Åsa.

Utanför tapetserarverkstaden, i den varma vårluften sitter Nancy, Åsa och Anna-Helle.


Det var intressanta veckor då de framför allt arbetade med moderna metoder och material. Något som studenterna inte hunnit arbeta med så mycket under utbildningens första år. Precis som en LIA ska vara så fick Åsa mycket ny kunskap hos Urban Polstermanufaktur. Hon arbetade bl.a. med att klä om en soffa, tillverkade plymåer och sydde en beklädnad till en fotpall.

Något hon tar med sig från LIAn är de nya erfarenheterna från det moderna sättet att arbeta på samt att det kan fungera riktigt bra att arbeta i par och på samma objekt. Hennes två handledare hade ett unikt upplägg inom tapetserarbranschen. De arbetade på samma möbel samtidigt, fast med olika moment för att öka effektiviteten och göra det de var bäst på.

– Något av det bästa var att få lära känna Anna-Helle och Nancy och sedan att vi funkat så bra att arbeta tillsammans, säger Åsa.

En fördel med att göra sin LIA utomlands är att utöver erfarenheten från en verkstad får man även se och lära sig hur de arbetar i andra länder, vilka skillnader och likheter som finns.

Båda verkstadsägarna har erfarenhet av att arbeta utomlands för att samla på sig kunskap. Anna-Helle arbetade i Köpenhamn och Nancy i Sverige på tapetserarverkstaden Wigrens Döttrar som ägs av en tidigare student från Träakademien. När de hade flyttat tillbaka till Berlin startade de upp företaget Urban Polstermanufaktur under 2015.

En sliten gul soffa står uppställd i verkstaden i väntan på att renoveras.

Nästa projekt var en soffa som skulle renoveras från grunden.


Efter sommaren återgår Åsa till utbildningen på Yrkeshögskolan Höga kusten/Träakademien. Med mindre än ett år kvar av studier ser hon nu framemot att starta sitt eget företag och få arbeta med det hon verkligen vill.

Åsa står i ett förråd och tittar på stoppningsmaterial.


– För oss studenter finns alla förutsättningar för att en LIA utomlands ska bli bra. Så fler borde verkligen söka, säger Åsa.

Som student på Yrkeshögskolan Höga kusten kan du få möjlighet att göra din LIA i ett annat EU-land med hjälp av Erasmusbidrag. Tidigare studenter har bl.a. valt att göra sin LIA i Danmark, Åland, Schweiz, Nederländerna och Tyskland.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Carl Sundström

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Agnetha Fredriksson
Enhetschef Yrkeshögskolan
Tel: 0612-801 17
agnetha.fredriksson@
kramfors.se