De fyra personerna står snett på rad och visar stolt upp multiarenan.

Patrik Asplund, fritidschef, samt de tre rektorerna Kajsa Forsgren, Nicklas Månspers och Linda Dahlkvist.

20 augusti 2024

Sjätte multiarenan invigs – fortsatt satsning på barns rörelse

Imorgon, onsdag, är det skolstart i Kramfors kommun, och samtidigt passerar vi en glädjande milstolpe. Kommunen öppnar då sin sjätte multiarena, denna gång vid Kramforsskolan. Allt för att främja rörelse och aktivitet både under skoltid och på fritiden.

– Det här går hand i hand med det fokus vi på skolan redan har på ökad kroppsaktivitet tillsammans med SISU Västernorrland. Rörelseglädje är ett av våra prioriterade mål, säger Linda Dahlkvist, Kramforsskolans biträdande rektor.

Kan användas året om

En multiarena är precis som ordet antyder en arena tänkt för flera olika idrotter. Ytan är 40x20 meter och belagd med konstgräs. På vintern spolar man vatten på gräset som då förvandlas till skridskois. Här ska barnen kunna röra på sig, ha kul och utveckla sina fysiska förmågor – både under gymnastiklektioner, på raster och efter skolans slut.

Rektorerna testpiloter

Skolans tre rektorer fick i fredags en första möjlighet att känna på arenans utformning. Rektor Nicklas Månspers var väldigt nöjd:

– Förhoppningsvis bidrar det som vi gör under skoltid och på fritidshemmet till att man också vill röra på sig mer under andra tidpunkter, säger han och får medhåll av Kajsa Forsgren, rektor för anpassad skola:

– Multiarenan kan förhoppningsvis också bidra till att de barn som drar in på stan istället stannar kvar här och har kul tillsammans med kompisar.

Finns flera runt om i kommunen

Fritidschef Patrik Asplund har varit med under hela resans gång från det att kommunens första multiarena invigdes i Ullånger 2016. Sedan dess har det anlagts multiarenor vid:

  • Bollstaskolan
  • Området Uttern/Vesslan i Kramfors
  • Nylandsskolan
  • Högakustenskolan i Herrskog.

– Multiarenonorna används väldig frekvent, så vi fortsätter den framgångsrika satsningen. Multiarenan på Kramforsskolan har finansierats genom projektet Framtid Kramfors med medel från Tillväxtverket. Framtid Kramfors arbetar bland annat med hälsofrämjande insatser för barn och unga i Kramfors kommun, säger Patrik.

Elevernas eget önskemål

En del av bakgrunden till Kramforsskolans arena är eleverna själva och deras önskemål. Vid ett antal dialoger som är gjorda inom ramen för God och nära vård fick elever och vårdnadshavare lista viktiga friskvårdsfaktorer för att barn ska må bra.

Topp tre hos både vårdnadshavare och barn var friskvårdsfaktorn Ha det bra på skolan. När barnen som då gick i årskurs fem fick jobba med denna friskvårdsfaktor lyftes behovet av att satsa på skolmiljön utomhus – mer att göra på rasterna.

Barn och unga en politiskt utvald målgrupp

Även kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) är positivt inställd och ser den nya arenan som ett led i arbetet med att skapa barn- och ungdomsvänliga miljöer:

– Att vi nu inviger den sjätte multiarenan är ett tydligt tecken på vårt långsiktiga engagemang för barns välmående. Rörelse är avgörande för utveckling, och genom att skapa dessa möjligheter bidrar vi till en sundare och gladare framtid för våra unga, säger Malin Svanholm.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se