
Gudmundråskolan satsar på inkludering i klassrummet
Gudmundråskolan ytterligare steg mot en mer inkluderande undervisning. Genom EU:s Erasmus+-program har tre lärare fördjupat sina kunskaper om hur klassrummet kan formas för att möta alla elevers behov – med särskilt fokus på delaktighet, variation och stöd.
Gudmundråskolan fortsätter arbetet med att förbättra undervisningen och skapa en inkluderande lärmiljö för alla elever. Lärarna Jeanette Norberg, Elisabeth Eriksson och Carola Viksten har nyligen deltagit i en kurs om inkludering i klassrummet i Nice, Frankrike. Kursen finansieras av EU´s Erasmus+-program och har gett lärarna värdefulla verktyg och insikter för att stödja elever med särskilda behov.
Nya verktyg för ett mer inkluderande klassrum
Under kursen har Gudmundråskolans lärare fått prova på olika inkluderande aktiviteter som kan användas direkt i klassrummet.
— Det handlade bland annat om att ta sig an texter, hur en bedömningssituation kan varieras för att passa flera, fördela olika roller i grupparbeten, använda AI, samarbetsövningar och kreativitet, berättar Carola Viksten.
Kursdeltagarna har också fått strategier för att stötta elever med särskilda behov och lyssnat på föreläsningar om hjärnan och dess funktioner, samt vilka svårigheter som kan uppstå i lärandet. Denna kunskap kommer att vara till nytta i arbetet med att skapa en mer inkluderande och stödjande lärmiljö.
Genom internationella samarbeten som detta får Gudmundråskolan möjlighet att utveckla undervisningen och ge eleverna goda förutsättningar att lyckas.
— Vi ser fram emot att implementera de nya metoderna och strategierna i våra klassrum och dela de goda idéerna med hela skolan, säger Jeanette Norberg och Elisabeth Eriksson.
Uppdaterad: