Placeholder
24 september 2024

Mat och husrum till våra insekter

I vår kommun har vi skapat 9517 kvadratmeter pollineringsytor för att hjälpa insekter att hitta föda. Genom att lägga om skötseln av en del gräsmattor till traditionell ängsslåtter stöds insekternas överlevnad i stadsmiljön.

– Produktionsnämnden jobbar på flera fronter för att Kramfors kommun ska bli mer klimatsmart och ekologiskt hållbar. En av målsättningarna i år har varit att öka antalet kvadratmeter biologiska mångfaldsytor. Nu kan vi konstatera att vi uppnått det målet med råge! Att pollinatörerna får det enklare att hitta mat är en stor vinst. Det är vi väldigt glada över, säger Karin Högström (V), vice ordförande produktionsnämnden.

Pollineringsyta vid Högbergets återvinningscentral

För drygt ett år sedan anlades en pollineringsyta vid Högbergets återvinningscentral. Vi utgick från befintlig flora och kompletterade med en ängsfröblandning innehållande rödklint, backtimjan, prästkrage, vädd och fibbla med flera. I somras kunde vi se resultatet som vi hoppats på, en blommande yta som blir ett tillskott i den biologiska mångfalden.

En man i varselkläder strör ut frön på en osådd markbädd

Här kompletteras den befintliga floran med ängsfröblandning.

Vikten av biologisk mångfald för insekter

Biologisk mångfald är avgörande för insekternas överlevnad och ekosystemens hälsa. Insekter spelar en nyckelroll som pollinatörer, nedbrytare och som föda för andra djur. Genom att bevara olika livsmiljöer skapar vi bättre förutsättningar för insekternas viktiga ekosystemtjänster, vilket i sin tur gynnar både naturen och oss människor.

– Ett varierat växt- och djurliv gör också våra ekosystem mer motståndskraftiga mot miljöförändringar. Tillsammans kan vi arbeta för att främja biologisk mångfald och därmed skydda våra insekter och ekosystem, säger Elin Östlund, kommunens trädgårdsmästare.

Uppdaterad: