Hållbara matavfallspåsar tillverkade i Kramfors
Visste du att papperspåsarna för matavfall i Kramfors är tillverkade av ett speciellt hållbart papper från Mondi Dynäs? Vi gjorde ett besök på fabriken i Väja för att ta reda på varför just detta papper lämpar sig så bra till matavfall och hur man egentligen ska tänka i hanteringen av matavfall.
– Luft, det är A och O! Att påsarna luftas är det absolut viktigaste, säger Pertti Piirainen, sales manager på Mondi Dynäs.
– Hanterar man bara påsarna rätt så kan påsen blir hur blöt som helst och ändå hålla.
Pertti drar liknelsen med en tältduk, där en hand mot insidan av duken gör att regnet tränger igenom. På samma sätt behöver matavfallspåsarna ställas i de påshållare som alla hushåll har fått, för att inte ligga tätt mot något annat material.
Tänk på det här:
- Använd den påshållare som delats ut till hushållen
Den gör att påsarna inte kommer ligga tätt mot något annat material. - Använd ALDRIG lock
Ca 25% av matavfallet består av vatten. Påsen mår bäst av att vara öppen, vilket gör att fukt avdunstar och risken för lukt minskar. - Använd ALDRIG täta behållare
Ställer man matavfallspåsen på en platt botten eller i en tät behållare så luftas inte påsen ordentligt. Det gör att papprets hållfasthet försämras avsevärt och lättare går sönder.
Dubbla påsar behövs ej
Rätt hanterat finns inget behov av att använda dubbla påsar till matavfallet.
– Påsarna kan såklart se blöta ut, speciellt om det är mycket fett i avfallet, men pappret håller ändå, säger Pertti Piirainen.
Pappret som matavfallspåsarna tillverkas av är gjort av jungfruliga fibrer, det vill säga att ingenting är återvunnet. Detta i kombination av att träden växer långsamt i vårt klimat, gör att pappret kan tillverkas av långa fibrer som lämpar sig bra för papper som kräver denna hållfasthet.
Visste du att?
- Trots att kaffesump är ett surt och ofta blött avfall så kan man lägga det direkt i matavfallspåsen, även i större mängder från kaffemaskiner. Efter 20 timmar börjar sumpen torka upp, och påsen är fortfarande hel.
- Tester visar att kaffe som dryck kan ligga i påsen i 20 timmar innan den ger vika, och då är det oftast limmet som slutar fungera, inte pappret sig.
- Kostnaden för matavfallspåsarna är 53 öre per påse och detta är inräknat i avfallstaxan. Onödig användning av påsarna gör att kommunen behöver köpa in fler påsar.
- All plast (även bioplast) förstör rötningsprocessen hos den mottagande biogasanläggningen i Härnösand. För mycket felaktigt material i matavfallet innebär att det måste skickas till förbränning istället, vilket både kostar mer och är mindre hållbart.
Skanar du påshållare?
Om du av någon anledning inte har fått en påshållare till matavfallspåsarna så kan du hämta ut en hos Kom in kundtjänst eller på någon av våra återvinningscentraler.
Uppdaterad: