
Deponin på Högberget
Så påverkas du av planerna för Högbergets avfallsanläggning
Hösten 2024 gjordes en utredning om kommunen ska fortsätta driva deponin vid Högberget. Resultatet visar att det blir svårt att få verksamheten lönsam. Nu påbörjas processen för en försäljning av delar av fastigheten Dynäs 17:4 samt fortsatt process för en ny återvinningscentral.
Utredningen visar att kommunen riskerar ökade kostnader för deponins verksamhet i framtiden och det bästa alternativet är att kommunen säljer deponin till ett företag som har bättre förutsättningar än Kramfors kommun att göra verksamheten lönsam. De största kostnaderna kommer dessutom när deponin ska sluttäckas och området säkras för att undvika framtida miljöpåverkan.
– Vi har utrett tre olika scenarier för Högberget, och kommit fram till att det mest ekonomiska och fördelaktiga för kommuninvånarna är att sälja deponin och bygga en ny återvinningscentral, säger Rainor Melander (S), produktionsnämndens ordförande.
Hur en försäljning kan gå till
Kommunen ser två möjliga sätt att sälja området:
- Genom att ta in anbud från flera intresserade köpare.
- Genom att värdera marken och erbjuda den till en potentiell köpare.
Planen är att först göra en markvärdering och därefter kontakta en köpare som kan fortsätta driften på ett sätt som gynnar lokala företag som har behov av deponi.
Vad betyder detta för dig som kommuninvånare?
Återvinningscentralen (ÅVC), som du besöker som privatperson, påverkas i nuläget inte av försäljningen. Ett avtal kommer skrivas med den nya ägaren så vi fortsatt kan använda återvinningscentralen fram tills en ny är på plats, vilken planeras ligga i nära anslutning till den befintliga.
– På lång sikt kommer det bli en klar förbättring för kramforsbon då de får tillgång till en helt ny och modern återvinningscentral liknande den vi har i Höga Kusten. Det ska helt enkelt fortsatt vara lätt att göra rätt, säger Rainor.
Vad betyder detta för dig som företagare?
Företag som behöver deponera avfall kommer att fortsätta kunna nyttja Högberget men med en annan huvudman. Kommunen har begränsade möjligheter att ta emot alla sorters avfall och vi tror att en privat aktör kan öka servicegraden till företag och erbjuda flera tjänster i samband med den verksamhet som kommer fortsätta på samma plats.
Se film från Högbergets avfallsanläggning där produktionsnämndens ordförande Rainor Melander (S) berättar om processen för en försäljning av deponin vid Högberget samt fortsatt process för en ny återvinningscentral.
FAKTA HÖGBERGETS DEPONI
Av den totala mängden avfall som lagts på deponin under 2024 så är det endast 3% som kommer från hushållen i Kramfors (436 ton från hushållen i Kramfors jämfört med 14 025 ton totalt lagt på deponin). De flesta kommuner i Sverige äger inga egna deponier på grund av att det är så lite deponimaterial som kommer från hushållen. De största flödena in till Högbergets deponi är grönlutsslam (31%) och aska (31%) och förorenade jord (27%) som alltså enbart kommer från företag.
Uppdaterad: