27 augusti 2019

Bollstabruk invigde – firade utveckling och samarbete

Feststämningen var mycket påtaglig när Bollstabruk intresseförening tillsammans med Kramfors kommun och Trafikverket invigde Bollstaparken och ombyggnaden av riksväg 90 samt konstverket Soluppgång av Mats deWahl.

Det var många som hade samlats i solskenet lördagen den 24 augusti 2019. Bollstaparken var i princip fullsatt när Lars Sjödin, ordförande i Bollstabruk intresseförening, hälsade alla välkomna till en eftermiddag med musik, tal och förtäring.

Jan Sahlén klipper bandet. Lars Sjödin, Bollsta intresseförening t.v. och Jon Hansson, Trafikverket, t.h.

Jan Sahlén klipper bandet. Lars Sjödin, Bollsta intresseförening t.v. och Jon Hansson, Trafikverket, t.h.

Samarbete på alla nivåer

Samarbetet mellan Bollsta intresseförening, Kramfors kommun och Trafikverket var något som Jan Sahlén (S), kommunstyrelsen ordförande, lyfte fram i sitt invigningstal. Hur vi behöver mobilisera drivkrafter för fler jobb, entreprenörer och kunder på varje ort genom lokala initiativ – på samma sätt som hela Kramfors kommun, regionen och nationen tillsammans behöver mobilisera sina drivkrafter.

– Bollstabruk intresseförening har varit en viktig samarbetspartner för Kramfors kommun och Trafikverket i förvandlingen – från det gamla till det nya centrum i Bollstabruk, sade Jan Sahlén.

Bollstabruk i ny skepnad

Riksväg 90 genom Bollstabruk har idag fått en ny skepnad. Genomfarten har byggts om, ett antal fastigheter har rivits och ersatts med grönområden och lekpark. Bredbandsutbyggnaden har också prioriterats.

Mosaikväggen från Schlikers färghandel har bevarats och blivit ett minnesmärke. Därutöver har en privat donation till Bollstabruk intresseförening gjort Mats De Vahls konstnärliga installation Soluppgång möjlig.

Soluppgång är en representation av Bollstabruk – dåtid, nutid och framtid med sågtrissan som tronar över de tre delarna som en sol. Se bild i SVTs artikel nedan.

Bollstaparken invigd – med Soluppgång Länk till annan webbplats., SVT, 24 augusti 2019

En drivande kraft

Jan Sahlén tackade också Bollstabruk intresseförening för det engagemang de visat samt Trafikverket för det ansvar de tagit i arbetet med riksvägens genomfart.

– Bollsta intresseförening har varit och kommer att vara en viktig och drivande kraft för Bollstabruk. Ni är bärare av den särprägel och de drivkrafter som kommer att forma tätortens framtida attraktivitet. Ni äger den frågan.

Jan Sahlén berättade även om dagens kommunala verksamheter där vi måste hushålla med dom gemensamma resurserna.

– Jag är övertygad om att Bollstabruk kan utvecklas till en attraktiv tätort till gagn för hela kommunen - med förskola, skola och idrottshall. Där ingår inte en förfallen Ytterlännässkola. Detta är kommunens yttersta ansvar.

Frågan om en ny järnvägsstation behandlades också. Dialogen fortsätter med de aktörer som är inblandade.

– Det är er framtida livsmiljö som tar form just nu, avslutade Jan Sahlén.

Bollstabruk i musiken

Nylands Järn, bandet som skrivit flest låtar om Bollstabruk och betraktar orten som sin "moraliska hemvist", var naturligtvis på plats. Med sina musikaliskt medryckande och humorisktiska tidsdokument samt därutöver skrönor och fanfarer, höjde bandet både puls och stämning. Bandets "prao" Markus Molin, tillika konferencier, höll ordning på de mesta och de flesta denna historiska och festliga dag.

Nylands järn. Ordet för dagen "Tillsammans", avspeglade sig även i det musikaliska sammanhanget. 

Nylands järn. Ordet för dagen "Tillsammans", avspeglade sig även i det musikaliska sammanhanget.

Tillsammans, ordet för dagen.

Ordet för dagen "tillsammans" som är en del av Kramfors kommuns vision, avspeglade sig även i Bollstabruk intresseförenings banderoll på scenen som i det musikaliska samanhanget. Övergripande samarbete på alla nivåer, så klart!

Fler bilder från arrangemanget finns på Bollstabruk intresseförenings webbplats

Dubbla invigningar i Bollstabruk Länk till annan webbplats., 26 augusti 2019

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se