Tre kvinnor och två män står bredvid varandra. De ler.

Personer ur styrgruppen som finns för arbetet i Modellkonceptet för jämställdhet. Från vänster: Birgitta Larsson HR-strateg, Jon Björkman (V) kommunstyrelsens vice ordförande, Jill Arkeflod samordnare och strateg i Modellkonceptet, Malin Svanholm (S) kommunstyrelsens ordförande och Peter Carlstedt kommundirektör.

23 mars 2023

Kramfors är Mentorkommun för jämställdhet - stärker länets jämställdhetsarbete!

Kramfors kommun är utsedda av Sveriges kommuner och regioner (SKR) att vara Mentorkommun för våra grannkommuner Sollefteå och Härnösand i Modellkonceptet för jämställdhet åren 2023-2025.

Det första året kommer de tre kommunerna träffas vid tre tillfällen, vid så kallade lärandeträffar, för att utbyta erfarenheter och utveckla jämställdhetsarbetet och växa tillsammans. År ett omfattar koncernövergripande arbete och syftar till att identifiera och genomföra förbättringar i övergripande styrning och ledning.

Ett framgångsrikt arbetssätt

Kramfors kommun var deltagare i Modellkonceptet för jämställdhet 2020-2022 tillsammans med Vaxholms kommun och hade Örnsköldsvik som mentorkommun. Under de två åren inleddes ett arbeta med att identifiera jämställdhetsutmaningar och utmana strukturer som satt fast.

– Det har varit två lärorika år! Jämställdhetsarbete är något vi brinner för och givetvis något vi arbetar med kontinuerligt men konceptet har bidragit till tydligare mål och det är ett ypperligt arbetssätt i vår strävan efter ett jämställt och rättvist samhälle, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande och Jon Björkman, kommunstyrelsens vice ordförande.

Konceptets grundpelare är ökad kunskap, systematiska jämförelser och ömsesidigt lärande tillsammans med andra deltagare.

– Utan Modellkonceptet hade vi inte haft samma fokus och tempo på jämställdhetsarbetet i kommunen. Deadlines inom konceptet har bidragit till att vi haft kraven på oss att leverera. Strukturen har varit en motor och drivkraft samt gett en gemensam målbild, säger Peter Carlstedt, kommundirektör.

Vi siktar mot målbilden

Kramfors kommuns varumärke ska vara naturligt kopplat till höga ambitioner och framgångsrika resultat när det gäller arbetet med ett rättvist och jämställt samhälle.
– För att nå vår målbild krävs det att vi etablerar en långsiktigt hållbar och personoberoende struktur för jämställdhetsarbetet och att vi utformar arbetssätt som är användbara för verksamheterna i mötet med våra elever, brukare, medarbetare och invånare, säger Jill Arkeflod, samordnare och strateg i Modellkonceptet.

En styrgrupp finns för arbetet i Modellkonceptet för jämställdhet och består av:
Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande
Peter Carlstedt, kommundirektör
Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande
Erika Sjögren, verksamhetsutvecklare
Birgitta Larsson, HR-strateg
Charlotte Karlsson, kommunikatör
Jill Arkeflod, samordnare och strateg

– Nu växlar vi upp och hittar former för en enkel, tydlig struktur för organisationen så att det ger effekt längst ut i ledet. Det spelar ingen roll om vi skriver fina ord på ett papper om det inte gör skillnad för våra medarbetare och invånare, avslutar Malin och Peter.

Fakta om Modellkonceptet

  • SKR:s Modellkoncept för jämställdhet ger kommuner och regioner stöd i att integrera jämställdhet i sin styrning och ledning och i arbetet med Agenda 2030.
  • Genom systematiska jämförelser och ömsesidigt lärande utvecklar deltagarna sitt jämställdhetsarbete.
  • Arbetet pågår under två år där varje kommun/region identifierar egna områden som är relevanta att förbättra.
  • Syftet med arbetet är att höja verksamhetens kvalitet och erbjuda likvärdig service till olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar.
  • Tidigare deltagare i modellkonceptet blir mentorer för nya kommuner och regioner och kunskaperna sprids på så sätt vidare.
Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Charlotte Karlsson

Frågor kring nyheten?

Kontaktperson
Jill Arkeflod
Samordnare
Tel: 0612-801 67
jill.arkeflod@kramfors.se