Placeholder

Vy över Lugnvik.

24 mars 2023

Så tycker inflyttarna

Påverkade pandemin människors flyttmönster? Och hur resonerar de som flyttade till Kramfors under pandemin? Det, och en hel del annat, innehåller en ny intervjustudie från Kramfors kommun och Umeå universitet.

I samband med att Covid-19 pandemin slog till för tre år sedan fördes tankar fram om att nya grupper av flyttare rörde sig från
städerna mot landsbygden. Den typiska flyttaren, som ofta utmålades i media, var den stressade storstadsfamiljen som tog tillfället i akt och flyttade ut på landet.

Tillsammans med Umeå Universitet ville vi ta reda på om dessa antaganden stämmer, genom att intervjua människor som flyttat till kommunen under 2020 och 2021. Vi ville undersöka vilka inflyttarna är, hur de upplevt flytten och vilka behov de har.

Den nya gröna vågen och praktiska flyttare

I studien konstaterar forskarna att flyttarna kan sorteras in i två kategorier: de som flyttade för att de ville bo på landsbygden och få närhet till natur, som i studien kallas ”Den nya gröna vågen”, samt så kallade ”praktiska flyttare”, som flyttade för att de ville få
tillgång till ett bra boende, oftast en villa med stor tomt, ibland i kombination med ett arbetsplatserbjudande.

I studien ger inflyttarna förslag på saker som skulle kunna förbättras här i Kramfors. Bland annat tycker de att vi ska marknadsföra den fantastiska vintern och uppmärksamma övriga Sverige om den fördelaktiga bostadsmarknaden och tryggheten för barnfamiljer, inte minst möjligheten att få tillgång till egen villa med stor tomt. 

En del av projektet "Att återvinna ett hem"

Intervjustudien är en viktig pusselbit i projektet "Att återvinna ett hem – livsstilsmigration och drömmen om landet” som Kramfors kommun driver i samarbete med Umeå Universitet och föreningen Lugnviks IF.

Intervjustudiens resultat hänger nära samman med projektets andra aktiviteter. Tillsammans med Lugnviks IF undersöker vi dels hur vi kan skapa estetiska, hållbara och inkluderande livsmiljöer i våra små serviceorter på landsbygden, dels hur vi kan tillgängliggöra och skapa boende för fler personer, genom att ta tillvara så kallade ödehus.

Projektet är en del i Vinnovas utlysning ”Framtidens attraktiva livsmiljöer – lärdomar från pandemin” och pågår från 2021-2023. Intervjustudien har utförts av Charlotta Hedberg, professor och Marco Eimermann, lektor på Institutionen för geografi, Umeå universitet samt Marie Böhlin, projektledare inflyttning, Kramfors kommun.

Mer information

Intervjustudien, kallad "Den nya gröna vågen och praktiska inflyttare" samt mer information om projektet hittar du här:
Att återvinna ett hem

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Marie Böhlin, projektledare inflyttning
Tel: 0612-80085
marie.bohlin@kramfors.se

Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se

Andreas Gylling, utvecklingssekreterare
Tel: 0612-80818
andreas.gylling@kramfors.se