Lax, potatis och spenatsås.
23 februari 2024

Förändrat arbetssätt för tillagning och distribution av matlådor inom hemtjänsten

Att tillaga och leverera kyld mat är något Kramfors kommun gjort under många år. Nu tas ytterligare ett steg för att skapa ökad hållbarhet. Med hjälp en ny förpackningsteknik ska maten hållas fräsch längre i kylskåpen hemma hos brukare inom hemtjänsten och kunna levereras med längre mellanrum.

Frågan om matdistribution har förekommit i många budgetberedningar inom Välfärdsnämnden. Matlådorna kräver stora resurser, och då handlar det inte bara om tillverkning utan mycket tid går åt att leverera lådorna till alla brukare runt om i kommunen.

Den mat som Kostavdelningen tillagar håller hög kvalitet och det är vi fortsatt måna om. De äldre ska vara säkra på att alltid få god och näringsriktig mat med bra hållbarhet.

– Samtidigt behöver vi göra en förändring och har därför undersökt både vad som skulle hända om vi upphör med tjänsten eller om vi utvecklar den. Igår fastslog nämnden att vi tar ett steg framåt och utvecklar produktionen, säger Välfärdsnämndens ordförande Carl-Gunnar Krooks (S).

Modifierad atmosfär – samma funktion som i butiken

Det som Krooks menar med utveckling är att bygga om i ett tillagningskök så att matlådor går att göras i modifierad atmosfär, så kallad MAP. Maten läggs då nylagad i lådor som förses med ett plastöverdrag. Syret sugs ut och en livsmedelsgas (samma som i köttfärsförpackningarna i butik) tillsätts så att maten kan hålla länge i kylen. Om inte plasten öppnas upp till två veckor.

– Det här gör att vi kan leverera ännu fler lådor samtidigt. Brukaren kommer att få fler matlådor i sitt kylskåp, men har då samtidigt många rätter att välja mellan, säger Carl-Gunnar Krooks.

Finansiella medel från Kammarkollegiet

Ombyggnationen som krävs för att kunna börja med MAP beräknas kosta sex miljoner kronor. Summan täcks helt av ett statsbidrag från Kammarkollegiet.

– Vi jobbar strukturerat för att nå en budget i balans, och det här är en viktig åtgärdspunkt.

Välfärdsnämndens beslut innebär att man godkänner ett förändrat arbetssätt för tillagning av matlådor inom hemtjänsten så att de håller längre och att distributionen till brukaren kan ske mindre frekvent.

Förvaltningschefen uppdras att träffa nödvändiga överenskommelser med Produktionsförvaltningen. Utbudet av servicetjänster och dess prissättning ska också ses över.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Carl-Gunnar Krooks (S)
Ordförande Välfärdsnämnden
0612-802 10
carl-gunnar.krooks@
pol.kramfors.se