Stor publik sitter utomhus vid hembygsgården. Svenska flaggan vajar i vinden.
06 juni 2024

Nationaldagsfirandet på Kramfors hembygdsgård lyfte kommunens 50-årsjubileum

Årets nationaldagsfirande i Kramfors blev en trivsam stund präglad av glädje och gemenskap på Kramfors hembygdsgård. Besökarna njöt av ett arrangemang fyllt av med sång, musik och högtidstal. Dessutom uppmärksammades Kramfors kommuns 50-årsjubileum.

–Vi har så oerhört mycket att vara stolta över i vår kommun, sade kommunfullmäktiges ordförande och riksdagsledamot Peter Hedberg (S) i sitt högtidstal.

– Ett exempel är vårt rika föreningsliv, som hela tiden lever vidare i och med att yngre tar vid när äldre inte orkar mer. Föreningslivet och dess engagerade eldsjälar är faktiskt grunden till vår demokrati.

Och föreningslivet var verkligen närvarande under firandet. När Kramfors kommun kom med förslaget att förlägga årets firande till hembygdsgården tackade de efter en stunds betänketid ja. Föreningen öppnade upp sina lokaler och ytor, ordnade med fikaförsäljning, bar fram bänkar och utförde allt praktiskt. All heder åt Kramfors hembygdsförening!

Peter har en blå kavaj på sig.

Årets högtidstalare Peter Hedberg.

1974 skedde en reform i Sverige som ledde fram till att ett stort antal mindre kommuner gick samman till en större. Så skedde även i vårt område och begreppet Kramfors kommun blev ett faktum.

Men trots att 50 år har passerat är kommunen fortfarande på ett sätt delad. Något som Peter Hedberg berörde i sitt tal – och som han beklagade. Han märker att det finns trista attityder mot varandra mellan bygderna, något som faktiskt ingen vinner på.

– Vi delar motgångar, men faktiskt ännu fler framgångar. Under de år som gått sedan Kramfors kommun grundades har mycket positivt hänt, jag kan nämna Högakustenbron, Botniabanan, utvecklingen av Höga Kusten som destination och alla våra framgångsrika företag.

Hedberg uppmanade även alla att använda sin demokratiska rättighet och rösta i EU-valet.

Markus har läser ur en pärm. Han har glasögon och sitter på en stol.

Markus Molin

Konferencieren Markus Molin lyfte programmet igenom ett antal intressanta anekdoter från den 50-åriga historien, till exempel invigningen av flygplatsen, som firar 50 år på lördag 8 juni. Skuleskogens nationalpark såg dagens ljus 1984 och vi fick en Vasaloppsvinnare 1998 i Nordingrå SK:s Peter Göransson. Hans tid på 3.38 timmar står sig än idag som tredje bästa genom tiderna.

En annan storhet från kommunen är hockeymålvakten Linus Ullmark. Hans idrottsliga resa från Lugnviks IF till Boston Bruins och att bli utsedd till världens bästa är imponerande.

De tre tjejerna har likadana klänningar, vita med blommor.

High Coast Singers

Under den timme som firandet varade varvades djupdykningarna i historien och högtidstal med sång och musik. Relativt nybildade gruppen High Coast Singers, bestående av Sofie Hellman, Anna Sjöstedt och Sara Bertlin, bjöd proffsigt på ett knippe både klassiska och nya svenska sånger.

Markus har en vit gitarr som han spelar på. Både han och Melody sjunger.

Melody Yrjas och Markus Molin.

Som avslutningsnummer välkomnade Markus Molin upp sin 15-åriga dotter Melody Yrjas till scenen för en stunds musikalisk njutning.

Stämningen höjdes ytterligare när barn från publiken kallades fram för att sjunga Idas sommarvisa och Den blomstertid nu kommer, något publiken gärna stämde in i uppsjungna som de var av att en tid innan sjungit nationalsången.

Nedan ser du några korta exempel från underhållningen.

Melody och barnen sitter på en liten trappa framför scenen. Markus står bakom och spelar gitarr.
Flaggan hissas av en man. Folk står runtom och tittar på. Någon fotograferar.

Den svenska flaggan hissades av representanter för hemvärnet och hembygdsföreningen.

En brandbil från Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen samt människor runt den.

Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen dök upp på eget initiativ på grund av det uppdrag de har att möte barn och unga.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Mikael Berggren
Nationaldagsgruppen
mikael.berggren@kramfors.se