Internationella mansdagen
Syftet med dagen är att fokusera på pojkars och mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder.
Jämställdhetsarbetet har sin grund i kvinnors kamp för att få samma rättigheter och möjligheter som män. Men för att skapa ett samhälle där alla är lika värda, behöver även pojkar och män vara med. Det handlar bland annat om att utmana de föreställningar om manlighet som kan stå i vägen för jämställdhet.
Vad är normer – och hur påverkar de oss?
Normer är oskrivna regler som påverkar våra beteenden och förväntningar. När det gäller maskulinitet ser vi att normerna har olika konsekvenser beroende på faktorer som sexuell läggning, könsidentitet, etnicitet och utbildning. Dessa normer bärs ofta av både män och kvinnor och påverkar hur vi ser på manlighet.
Om vi ökar vår kunskap om dessa normer och pojkars och mäns livsvillkor, kan jämställdhetsarbetet bli ännu bättre. Vinsterna är stora – för individen och för samhället. Det kan skapa tryggare miljöer, bättre hälsa, mer jämlika relationer, mindre våld och en högre kvalitet inom skola, vård och omsorg.
Film: Länsstyrelsen Värmland
Hälsa på lika villkor
Ett viktigt mål i jämställdhetspolitiken är att alla – oavsett kön – ska ha samma förutsättningar för god hälsa och tillgång till vård och omsorg på lika villkor. Men normer kring maskulinitet, som betonar styrka och prestation, kan göra det svårt för män att hantera känslor och söka hjälp.
Det här syns tydligt inom psykisk hälsa. Många pojkar och unga män lär sig inte att uppmärksamma eller uttrycka sina känslor på samma sätt som flickor och unga kvinnor. Det gör att män söker hjälp för psykisk ohälsa mer sällan, trots att sju av tio som begår självmord i Sverige är män.
Förebyggande arbete räddar liv
För att minska självmord och förbättra den psykiska hälsan hos pojkar och män behöver fler verksamheter bli bättre på att tidigt fånga upp signaler på ohälsa. När vi förändrar normerna kring maskulinitet och gör det lättare för män att söka hjälp, skapar vi ett samhälle där fler kan må bra – både fysiskt och psykiskt.
Vill du veta mer
Uppdaterad: