Kramfors kommuns logotyp.
17 december 2024

Utredning enligt lex Sarah slutförd

Kramfors kommun har genomfört en utredning enligt lex Sarah eftersom brister i handläggning och dokumentation uppdagats vid ett ärende inom Individ- och familjeomsorgen (IFO). Missförhållandena rör hanteringen av två barn som placerats enligt LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga).

Utredningen, som vi nyligen skickat till Inspektionen för vård och omsorg, visar att barnen har haft och har det bra i det aktuella familjehemmet. Det som lett fram till en lex Sarah-rapport med efterföljande utredning är IFO:s eget arbete.

Enligt utredningen har barnen omplacerats utan att beslut dokumenterats eller att barnsamtal genomförts. Under perioder saknades också en utsedd ansvarig handläggare för barnen, vilket innebar att både barnen och familjehemmet fått undermåligt stöd.

Missförhållandena uppmärksammades först genom en intern avvikelserapport och senare en lex Sarah-rapport, då det konstaterades att kommunens brister haft en negativ inverkan både på verksamhetens kvalitet och barnens säkerhet.

Vad har gjorts för att förbättra?

Individ- och familjeomsorgen arbetar aktivt för att stärka kvaliteten i arbetet med barn som är placerade enligt LVU. Kontinuerlig uppföljning och tätare kontakt med både familjehem och barn ska säkerställa att barnens bästa alltid står i fokus.

Åtgärder på kort sikt

  • Verksamheten har delats upp i två enheter med nya enhetschefer som har lång erfarenhet av arbete med barn och unga. Syftet är att skapa ett närmare och mer strukturerat ledarskap. En annan förändring som gjorts är att familjehemssekreterarna och barnsekreterarna nu ingår i samma enhet.

  • Alla handläggare ska gå en utbildning i handläggning och dokumentation under första halvåret 2025.

  • Sedan hösten 2024 har enhetschefer och handläggare regelbundna och individuella genomgångar av ärenden.

  • Enhetschefer och handläggare har genomgått en utbildning i lex Sarah och avvikelsehantering för att bli bättre på att rapportera och genomföra utredningar.

  • Från och med januari 2025 startar nytt mötesforum, som kallas ”utredningsforum” för att chefer och i förekommande fall legitmerad personal ska kunna få rådgivning, stöd och vägledning i frågor som rör avvikelsearbete och kvalitetsarbete.

Åtgärder på lång sikt

Välfärdsförvaltningens ledningsgrupp har beslutat att stärka det systematiska kvalitetsarbetet genom att se över det nuvarande ledningssystemet. Målet är att kartlägga processer, skapa enhetliga rutiner och därigenom säkerställa trygga och effektiva arbetssätt. Arbetet, som inleddes hösten 2024, är långsiktigt och inkluderar representanter från samtliga verksamhetsområden inom förvaltningen.

Vad händer nu?

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) går igenom vår utredning och bedömer om de åtgärder vi gjort eller planerar räcker eller om ytterligare justeringar behöver göras.

FAKTA/Så fungerar lex Sarah

Vad är lex Sarah?
Lex Sarah är en regel som kräver att personal inom vård och omsorg rapporterar missförhållanden eller risker för missförhållanden i den egna verksamheten.

Vem ska rapportera?
Alla som arbetar inom socialtjänsten eller liknande verksamheter har skyldighet att rapportera.

Hur rapporterar man?
Personal rapporterar på särskild blankett till närmaste chef, som i sin tur diarieför rapporten. Rapporten utreds av kommunens sociala ansvarige samordnare (SAS) och enhetschef.

Vad händer sen?
Om det bedöms som ett allvarligt missförhållande skickar verksamheten en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Kontakt

Harry Lönnebacke
Verksamhetschef
Individ- och familjeomsorgen (IF0)
0612-800 67
harry.lonnebacke@kramfors.se

Uppdaterad: