
Kommundirektören om padelhallen
Hur tänkte vi när vi investerade i padelhallen? Har vi verkligen duckat för mediernas frågor? Rapporteringen har fått stort utrymme i medier och vi vill ta tillfället i akt att förklara investeringen och vår tillgänglighet för både medarbetare, invånare och media.
Peter Carlstedt, kommundirektör, berättar.
Här nedan kan du titta på den film som Peter Carlstedt gjorde och som publicerades förra veckan på kommunens intranät. Syftet var att ge medarbetarna information och bakgrund.
Sammanfattning
- Att fylla en tom hall med föreningsverksamhet var ett klokt beslut.
- Fler offerter borde inhämtats för inköpet av paddelburar, men inget brott mot LOU (lagen om offentlig upphandling) begicks.
- Beslutsgång, prissättning och diarierutiner kan diskuteras.
- En stor anledning till sportcentret grundar sig i Kramfors kommuns ambition att främja folkhälsa och skapa aktiviteter och mötesplatser.
- Vi har varit öppna och tillgängliga för media. Vi har svarat på samtliga frågor, antingen i intervjuer eller skriftligt. Att vi i vissa fall har valt att svara skriftligt förändrar inte vår transparens – det viktiga är att frågorna besvaras korrekt och tydligt.
Historik för tennishallen och tennisgymnasiet
Bakgrunden går tillbaka till tidigt 90-tal när tennishallen byggdes och det fungerade väl i många år med tennisgymnasiet, som var ett idrottsprogram i Ådalsskolan regi. När programmet var som störst fanns uppemot 30 elever. 2017 var det nere på 10 elever. Elevunderlaget har fortsatt krympa och 2022 beslutade man i bildningsnämnden (delegationsbeslut från ordföranden) att säga upp avtalet med tennisklubben och programmet upphörde sommaren 2023.
Samma sommar kontaktades kommunen av taekwondo-klubben och den då ganska nybildade padelklubben, som båda hyrde lokaler av en privat fastighetsägare. De hade fått besked om kraftigt höjda hyror.
Två föreningar hade ingenstans att vara och tennishallen stod stora delar av tiden outnyttjad.
Det fördes diskussioner från sommaren 2023 och under hösten konstaterades att de tre föreningarna, givet förutsättningarna, kunde samsas i hallen.
Upphandling
Kultur- och fritidsavdelningen anpassar sedan lokalen så att den ska fungera utifrån de nya förutsättningarna. Det handlar bland annat om avskärmning, lås och värmesystem, men det betyder också att de numera flitigt omskrivna paddelburarna köps in.
Det finns en gräns för en så kallad direktupphandling som ligger på 700 000 kronor. Paddelburarna, två stycken, köptes in för ett belopp som understiger den gränsen, vilket betyder att LOU (Lagen om offentlig upphandling) följts.
Kramfors kommun har en egen riktlinje som säger att kommunen ska göra goda affärer, vilket bland annat betyder att försöka ta in flera offerter och jämföra anbud. Kultur- och fritidschefen gjorde inte det och det var fel. Om det i praktiken var en dålig affär och i så fall hur dålig är inte utvärderad.
Snedvriden konkurrens
Snedvrider kommunen konkurrensen?
Kommunen bryter inte mot någon lag i detta avseende förrän det finns ett domslut som visar det.
För att konkurrensen ska vara ”sned” brukar man prata om att det finns en underprissättning; att man har en dominerande marknadsställning eller att det finns någonting annat som gör att det är helt omöjligt för en privat utövare att konkurrera med kommunen.
Verkligheten och rättspraxis visar att det inte är svart eller vitt.
Beslutsgång och politisk inblandning
Har vi gjort fel eftersom det inte fattats något politisk beslut?
Det formella svaret är att det är upp till nämnden att avgöra vilka beslut nämnden ska ta och vilka beslut som delegeras till tjänstepersoner eller andra politiska beslutsorgan. Utöver det som går att läsa i aktuell delegationsordning fattas dagligen mängder av beslut som benämns ”verkställighetsbeslut”. Det är vardagliga beslut som förutsätts ligga i ordinarie verksamhet.
Att fördela tider och lokaler eller att anpassa dessa utifrån förändrade behov har historiskt sett alltid varit en verksamhetsfråga och därför hanterades Kramfors sportcenter, beslutsmässigt, på samma sätt.
Kommunstyrelsen i sin helhet informerades om satsningen vid sitt sammanträde 2024-09-17.
Prissättning och taxor
Det som är ett politiskt ansvar är prissättning och därför tas regelbundna politiska beslut om taxor.
Prissättning är ingen exakt vetenskap, men det finns en ambition att det ska vara så rättvist som möjligt mellan olika verksamheter. Det är dock väldigt olika förutsättningar som gäller för dyra sporter som ishockey och ridsport gentemot till exempel innebandy. All föreningsdriven idrottsverksamhet är kraftigt subventionerad och kultur- och fritidsavdelningen försöker balansera en ansträngd kommunal ekonomi mot förutsättningar som föreningarna klarar av.
Utlämnande av handlingar
Vi har riktlinjer för hur handlingar ska hanteras. Kramfors kommun, liksom många andra offentliga organisationer, arbetar kontinuerligt för att hitta en rimlig balans när det gäller diarieföring och gallring av inaktuella handlingar. Det finns fortfarande brister, men i detta fall gjorde kommunstyrelsens ordförande inte något fel när e-post raderades.
Uppdaterad: