Kramfors kommunalråd Malin Svanholm och landshövding Berit Högman på premiärtur av nya linbanan.

29 juni 2021

Nya Skuleliften invigd – se bilder från invigningen

Glädje, stolthet och mod. Blanda det med handlingskraft, samverkan och utveckling så har du tagit fram själva essensen av Skulebergets nya linbana. Tisdagens invigning andades framtidstro och livskraft!

Skuleberget med sin dramatiska och välkända profil är ett viktigt landmärke i Höga Kustens landskap. Till och med när havsytan var som högst för 10 500 år sedan syntes toppen av berget. I årtusenden har människor därefter levt vid sidan av berget, ja faktiskt många gånger i symbios med den mytomspunna punkten

Viljan att ta sig upp på toppen och njuta av den fantastiska utsikten har alltid funnits, något som visat sig inte minst de senaste två åren då antalet som promenerat upp har ökat. Från och med nu kan den som inte vill utmana konditionen sätta sig i liftkorgen för en behaglig resa upp upp. Och ned.

– Det är med allra största stolthet jag står här idag. Bygget av linbanan har verkligen åskådliggjort Kramfors kommuns vision ”Tillsammans har vi mod att skapa livskraft – i hela vår kommun”, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Dagens invigning hölls på grund av pandemin för särskilt inbjudna gäster. Den imponerande talarlistan bestående av näringsidkare, politiker, tjänstepersoner och privatpersoner, bjöd på historia, inblick i hur bygget gått till, framtidstankar, lycka till-hälsningar och mycket annat.

Här kommer en bildkavalkad från dagen.

Tillväxt- och näringslivschef Susanne Königson agerade konferencier under invigningen och ingen kunde missa hennes stolthet över arbetet som utförts av Kramfors kommun i samverkan med den upphandlade entreprenören MND Sverige AB och lokala underentreprenörer.

Per-Johan och Magnus Hambergs far Per-Erik startade den första linbanan på Skuleberget i mitten av 1960-talet. De båda bröderna har många minnen från den tiden, men även från eran när de övertagit rollen som huvudentreprenörer.

Hans-Erik "Hacke" Näslund är en van estradör och kunde berätta många intressanta anekdoter från när Docksta bordtennisklubb ansvarade för driften av Skulebacken.

Invigningen hade cirka 50 inbjudna gäster.

Jerry Engström, Friluftsbyn, och Jakob Näslund, Jackes stugor, berättade om hur mycket satsningen på en ny linbana betyder för framtiden.

– Kramfors kommun har visat på ett enorm mod genom att ta sig an uppdraget. Det modet inspirerar och ger oss övriga kraft att gå framåt. Tillsammans skapar vi livskraft.

Ordförande för Höga Kusten Turism Torbjörn Ullsten och Höga Kusten Destinationsutvecklings vd Mia Karlsson uttryckte också sin glädje över linbanan.

Kramfors kommuns kultur- och fritidschef Patrik Asplund har haft ett inspirerande, men samtidigt tufft, jobb som projektledare. Som god hjälp har han haft Staffan Östman (t h) och Per Engberg, som stått för den tekniska expertisen.

En framgångsfaktor i arbetet har varit att anlita lokala underentreprenörer. Jonas Hörnfeldt, Docksta Maskin AB, har i mångt och mycket varit spindeln i nätet och den som alla vänt sig till i sin egenskap av platschef.

Malin Svanholms kommunalrådskollegor Johan Andersson (C) från Sollefteå, Per Nyhlén (S), Örnsköldsvik, och Andreas Sjölander (S), Härnösand, fanns på plats för att gratulera.

Visitas Sara Sidén och Sara Nylund, vice ordförande i regionstyrelsen, närvarade också vid invigningen.

När Stefan Löfvén spelade in dagens hälsning var han fortfarande statsminister. Oavsett det politiska spelet kändes det hedersamt att få särskilt riktade ord från den tidigare ångermanlänningen. "Det finns ingen vackrare plats" gör inte ont att höra!

Landshövding Berit Högman hade den stora äran att klippa bandet och förklara linbanan för öppnad.

Partikompisarna Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå, och Kramfors kommuns oppositionsråd Ida Stafrin (C) hade trevligt på väg upp till toppen.

På toppen vankades alkoholfritt bubbel och snittar. Örnsköldsviks tillväxtchef Vanja Östman och kommunalråd Per Nyhlén lät sig väl smaka.

Rainor Melander, produktionsnämndens ordförande Kramfors kommun, Härnösands kommunalråd Andreas Sjölander, Kramfors kommundirektör Peter Carlstedt och Jon Björkman, kommunstyrelsens vice ordförande i Kramfors.

Jörgen Nyberg, Mikael Öberg och Marcus Bylund har som anställda åt Docksta Maskin AB och Nordingrå Bygg haft många fingrar med i spelet under uppförandet av linbanan.

Maria Lundkvist, verksamhetsledare för Höga Kusten Turism, var enig med vice regionrådet Sara Nyholm om att linbanan kommer att betyda mycket inte bara för kommunen och Höga Kusten, utan hela länet gagnas av den.

Anna Carlemalm från naturum Höga Kusten berättade om Skuleberget och landhöjningens effekter innan flaggan hissades på den för dagen nya flaggstången.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se

Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se