Segelbåt utanför Ytternäsans fyr i Nordingrå.

25 augusti 2022

Kramfors är landets tionde bästa friluftskommun

Kramfors kommun har förbättrat sig mest i länet och placerade sig på en tiondeplats i undersökningen Sveriges friluftskommun.

– Fantastiskt roligt! Detta är ett kvitto på att vi lyckats med vårt arbete att utveckla friluftslivet i Kramfors kommun, säger fritidschefen Patrik Asplund.

Undersökningen Sveriges friluftskommun genomfördes i år för trettonde gången. Resultatet och vinnarna presenterades på Sveriges Fritids- och kulturchefers årskonferens i Växjö. Priset Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och kulturchefers förening.
Rankingen utgår från en undersökning bland kommunerna.
Frågorna omfattar tre områden:
– kommunens planer för friluftsliv,
– information och samarbete,
– aktiviteter och insatser.


Tiondeplats i Sverige
Trollhättan utsågs till Sveriges friluftskommun 2022 och Älmhult Årets förbättrare nationellt.
Tre kommuner i Västernorrland placerade sig bland de tio bästa i landet.
Kramfors, som förbättrat sitt resultat mest med 23 procent de senaste tre åren, kom på en tiondeplats. Örnsköldsvik delar andraplatsen i Sverige med Lunds kommun och Sundsvall kom på en sjätteplats.


”Bra samarbete med föreningar och ideella krafter”
– Detta är ett resultat av ett bra samarbete med föreningar och ideella krafter som gör ett otroligt fint jobb i hela vår kommun, säger Patrik Asplund.
Både Kramfors, Örnsköldsvik och Sundsvall har en politiskt beslutad samverkans- eller planeringsgrupp för friluftsliv där flera verksamhetsområden ingår. De har arbetat både med planering av friluftsliv och med att utveckla aktiviteter.
– Det känns skönt att politikerna i vår kommun ger oss möjlighet och förutsättningar för utveckla friluftslivet i Kramfors, säger Patrik Asplund. Nu jobbar vi vidare för att bli ännu bättre.
Mer om resultaten och rapporten Sveriges friluftskommun 2022 kan du läsa på:
https://www.naturvardsverket.se Länk till annan webbplats.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Fritidschef
Tel: 0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se