En kvinna och två män kastar jord från spadar på ett fält.

Fr v Tomas Ledin, Malin Svanholm och Tommy Bergqvist.

09 maj 2023

Byggstart för Höga Kustens Friluftsteater i Lövvik

Idag skedde byggstarten för Höga Kustens Friluftsteater i Lövvik. I förmiddags togs det första spadtaget av Tommy Bergqvist, Lövviks By– och Idrottsförening, artisten Tomas Ledin och kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

Höga Kustens Friluftsteater är ett projekt som initierats av Lövviks By– och Idrottsförening och det är också föreningen som är ägare av projektet. Det är det i särklass största som föreningen gått in i.

– Vi gör detta för att vi tycker att det är viktigt för bygden och det stärker den lokala utvecklingen, säger ordföranden Tommy Bergqvist.

Han förklarar att det kommer att stärka ortsbornas stolthet över sin bygd.

– Det här kommer även att betyda mycket för Kramfors kommun och hela Höga Kusten. Det blir en ny besöksanledning och det ger möjlighet till både fler arbetstillfällen och fler övernattningar, säger Tommy Bergqvist.

”Viktig och spännande satsning”

Höga Kustens Friluftsteater finansieras av Lövviks By– och Idrottsförening genom deras bolag med medfinansiering från Kramfors kommun, Region Västernorrland och Leader Höga Kusten.

– Detta är ett lysande exempel på vad som kan åstadkommas genom stark drivkraft, lokalt engagemang och genom att flera aktörer samverkar, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande, och fortsätter:

– Vi ser detta som en viktig och spännande satsning som kommer att bidra positivt både till företagsklimatet och besöksnäringsutvecklingen i kommunen. Det är också ett led i att utveckla orter i hela kommunen i samarbete med föreningar och företag.

Viktig plats i Höga Kusten

Tillväxtchefen Susanne Königson menar att satsningen innebär att kommunen ser och positionerar sig som en viktig plats mitt i destinationen Höga Kusten.

– Jag är grymt imponerad av drivet och viljan hos Tommy Bergqvist och föreningen som tillsammans med andra aktörer drivit igenom detta, säger Susanne

– Vi har en attraktiv bredd i kultur- och nöjesutbudet i vår kommun och den här satsningen känns verkligen positiv och kommer att stärka vårt varumärke. Självklart är det också hedrande att Tomas Ledin valt att satsa just i Lövvik och det betyder mycket för oss, både nu och i framtiden.

Utvecklingssekreteraren Andreas Gylling har varit involverad i projektet i Lövvik från första början och är glad att den sista fasen nu har inletts.

Idag har vi nått en viktig målpunkt genom byggstarten av Höga Kustens Friluftsteater. Ett resultat av ett nära samarbete mellan många aktörer som tillsammans har gjort denna satsning möjlig, säger Andreas.

– Jag ser fram emot att emot fortsättningen och se drömmen om en friluftsteater förverkligas mitt i Höga Kusten.

”Det är alldeles enastående, jag ryser”

2Entertain, en av Nordens största nöjesproducenter, kommer att vara en samarbetspartner till Lövviks By– och Idrottsförening när friluftsteatern är färdig.

Premiären sker den 11 juli 2024 med ett nyskrivet bygdespel, inspirerat av Ådalens industrihistoria och med musik skriven av Tomas Ledin. Hans relation till Lövvik går ända tillbaka till barndomen, somrarna hos farmor och farfar i Lövvik och han har tidigare släppt den hyllade skivan ”Höga Kusten”. Tomas är sedan tidigare delägare i Lövviks Havscamping och var med tidigare idag när det första spadtaget togs.

– Efter min platta med låtar härifrån föddes tanken på ett bygdespel. För den behövs ju en scen… Jag pratade med Tommy Bergqvist och idag står vi här. Det är alldeles enastående, säger Tomas Ledin.

– Jag tänker på min farfar ”Jonke” som jobbade på sågverket i Strömnäs och på allt jag upplevt på den här platsen och vad som ska komma. Det gör mig rörd.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Malin Svanholm
Tel: 0612-800 00
malin.svanholm@kramfors.se