de nuvrarande entrén

Den nuvarande, gemensamma entrén till biblioteket, konsthallen och Biograf City.

30 maj 2024

Ny entré för biblioteket, konsthallen och Biograf City

Samtidigt som arbetet pågår med att slutföra förbättringarna av torgmiljön i Kramfors, kommer det även att göras en helt ny entré till biblioteket, konsthallen och Biograf City. "Den kommer att bidra till en attraktivare helhetsbild av torget och dessutom vara positiv för var och en av de tre verksamheterna", säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

I dag är det en gemensam entré för alla verksamheter men i och med ombyggnaden kommer det att bli två separata ingångar; en för bion och en gemensam för biblioteket och konsthallen.

– Vi har planerat för detta under en längre tid och i dialog med fastighetsägaren Kramfast, säger Patrik Asplund, avdelningschef för Kultur och Fritid.

– Den nya entrén kommer att bli ett lyft på alla sätt och även ge ett bättre intryck än den nuvarande.

Två bilder som visar hur entrén kan komma att se ut samt en skiss över bygget.

Ladda hem illustrationen som pdf-fil Pdf, 915 kB, öppnas i nytt fönster.

Positiva effekter

Biograf City, som drivs av Robert Pettersson och Jonny Nilsson, välkomnar beslutet.

– En egen entré till bion har vi längtat efter av flera anledningar. Som det är just nu syns det inte tydligt att det är en biograf i Kramfors, utan folk får googla. Det gäller framför allt förbipasserande med tåg men även turister. Och vi har fortfarande Kramforsbor som kommer in till oss som inte känt till att vi funnits, säger Robert Pettersson.

– Nu kommer vi att ha speciella skärmar i entrén med kommande evenemang och öppettider och även kunna ha event utan att det stör biblioteket och vice versa.

Flera fördelar

Ombyggnationen är efterlängtad även av biblioteket.

– Vi har under flera år lyft behovet av att ha en tillgängligare entré, säger Madeleine Wallenius, enhetschef för Kramfors Bibliotek.

Den nya entrén kommer både att bli tydligt uppmärkt med skyltar och bredare, så att personer med till exempel permobiler lättare ska kunna ta sig in i lokalen.

– Utöver det får vi äntligen en ramp upp till bibliotekets första våningsplan. Det innebär att användare som är rullstolsburna, har rullator eller barnvagn inte kommer vara beroende av hissen längre.

– Visst kommer ombyggnationen att påverka vår verksamhet under sommarmånaderna men vi ska göra det bästa av situationen. Vi kommer att använda Konsthallens nödutgång som entrédörr och i anslutning till den provisoriska entrén kommer vi att placera vår tidningshörna så att tidningsläsare enkelt får tillgång till dagstidningarna, säger Madeleine Wallenius.

Lyft för konsten

Ninni Mellander är kommunens konstintendent och menar att den nya entrén kommer att generera en större genomströmning av människor i konsthallen.

– Förhoppningsvis kommer fler att upptäcka konst och bli intresserade, säger hon.

– Konsthallens främsta syfte är att vara en mötesplats för samtidskonsten. Att få uppleva den och bli berörd. Det kommer fler att kunna göra från och med i höst.

Arbetet inleds på måndag

Ombyggnationen av entrén inleds på måndag den 3 juni och beräknas vara klar i september.

Under den perioden kommer biografen att hålla öppet som vanligt men utställningarna i konsthallen pausas.

För information som rör biblioteket, se deras hemsida Länk till annan webbplats. som uppdateras löpande.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Patrik Asplund
Tel: 0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se