Eva Ottosson och Emma Fredriksson står framför ett bord. Vid bordet sitter fyra av deras arbetskompisar i projektet och arbetar vid datorer.

Eva Ottosson och Emma Fredriksson, fysioterapeut respektive arbetsterapeut, kommer att möta många av kommunens äldre i arbetet med Intensiv hemrehabilitering.

25 september 2023

Intensiv hemrehabilitering ska ge ökad självständighet och hälsa

Sedan en tid tillbaka har den som ansöker om hemtjänst haft möjlighet att träffa en arbetsterapeut. Detta för att se om man istället kan lösa behovet genom hjälpmedel eller andra insatser. Nu har arbetssättet utökats till att även omfatta möten med en fysioterapeut.

Medellivslängden ökar och därmed andelen äldre i befolkningen. Många bor kvar hemma även i hög ålder, vilket innebär att de behöver få vård och omsorg i hemmet, till exempel stöd vid måltider, dusch och påklädning.

– Som kommun gör vi många insatser för att människor ska kunna vara självständiga så länge som möjligt. När vi nu i samband med biståndsärenden även erbjuder kontakt med en fysioterapeut, skapar vi också möjlighet att jobba hälsofrämjande i förebyggande syfte, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Även verksamhetschefen för kommunens hälso- och sjukvård Camilla Johansson är nöjd med utvecklingen:

– Vi tar hela tiden steg framåt och samverkan över verksamhetsgränserna är väldigt viktig när vi utformar morgondagens vård och omsorg.

MEA har utvecklats till IHR

Det som hänt rent praktiskt är att ett arbetssätt har utvecklats till ett annat. Allt började med projektet ”Möjliggöra egen aktivitetsförmåga (MEA), som omfattade träffar med en arbetsterapeut. Detta arbetssätt fortsätter och när en fysioterapeut nu också kommer med kan vi erbjuda Intensiv hemrehabilitering (IHR) till vissa målgrupper.

– Syftet med IHR är att öka den enskildes aktivitets- och funktionsförmåga. Ett annat mål är att förebygga och skjuta på vård- och omsorgsbehov, vilket troligen ger ett minskat behov av hemtjänst, berättar Anna Böhlenius, samordnare God och nära vård Kramfors.

Kvinnorna i artikeln

Att köra igång ett nytt arbetssätt kräver en hel del planering. På bilden syns, förutom Eva och Emma, Anna Böhlenius, samordnare God och nära vård, Annica Åhlin, enhetschef förebyggande och utredning, Erika Svensson, arbetsterapeut, och Malin Lingensjö, enhetschef hälso- och sjukvård.

Emma och Eva har kommunen som arbetsfält

Arbetsterapeuten Emma Fredriksson och fysioterapeuten Eva Ottosson har hela kommunen som arbetsfält. Övriga roller och professioner i projektet är biståndshandläggare, hemtjänstpersonal och sjuksköterskor.

– Vi har precis kört igång, så nu tar vi fram olika arbetssätt samt utformar ramar och rutiner. Intentionen att kunna ge stöd mot ökad självständighet ligger perfekt i båda våra yrkesroller, säger Emma Fredriksson.

Insatsen IHR genomförs under en begränsad period för personer som bedöms vara i behov av insatsen. Mål sätts upp tillsammans med den enskilde, därefter planeras och genomförs åtgärder. Allt avslutas med en utvärdering.

– Det vi erbjuder är rehabiliterande aktiviteter i hemmet. Genom relativt enkla åtgärder och fysisk aktivitet kan man öka livskvaliteten fysiskt men även psykiskt. Helhetssyn, hälsa och delaktighet genomsyrar vårt arbete, avslutar Eva Ottosson.

Intensiv hemrehabilitering ingår i vårt arbete med God och nära vård.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Camilla Johansson
Verksamhetschef
Hälso- och sjukvård
0612-81 09 35
camilla.johansson@kramfors.se

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef äldreomsorg
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se