Anke står vid sin dator. Hon har ljust hår och en svart, blommig, holkärmad klänning med bara ärmar.

Anke Zart har tidigare erfarenhet av liknande uppdrag och har kört igång sitt arbete ute på de tre utvalda lågstadieskolorna.

27 augusti 2024

Föräldrastöd i tidigt skede – Anke är ny familjebehandlare

Att vara förälder eller vårdnadshavare är härligt och kanske det mest givande uppdrag man har som vuxen. Men nog också det mest utmanande. Ibland är situationen så svår att man behöver stöd. Därför har Kramfors kommun inrättat en ny tjänst som ska ge föräldrastöd ute på tre lågstadieskolor.

– De barn och unga som växer upp hos oss nu är morgondagens vuxna. När det identifieras nya behov måste vi som kommunorganisation hänga med, vilket skedde när vi i höstbudgeten beslutade om tjänsten som familjebehandlare, berättar kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

– Jag är mycket nöjd med det beslutet. Att jobba förebyggande i ett tidigt skede med stöd och rådgivning är en vinnande väg att gå.

Även kommunstyrelsens vice ordförande Jon Björkman (V) känner att kommunen är på rätt väg när man erbjuder stöd nära målgruppen. Han har själv mångårig erfarenhet som pedagog.

– Det är ett stort steg framåt för att ge föräldrar stöd där de befinner sig i sin vardag. Med behandlaren så nära till hands kan vi snabbare och mer effektivt möta familjernas behov.

Verksamheternas eget önskemål

Bakgrunden till tjänsten är att verksamhetschefer inom ramen för arbetsgruppen ”Barn och Unga” lyft frågan. Tanken var först att finansiera tjänsten genom projektmedel inom Framtid Kramfors. Men eftersom politiken önskade en mer varaktig lösning, togs det hela med i budgetarbetet.

– Vilket naturligtvis är mycket bättre och mindre sårbart. Tjänsten har nu sin bas i Välfärdsförvaltningen, men utförs ute på Bildningsförvaltningens skolor. Ett riktigt bra samarbete, säger Barn och Ungas samordnare Patrik Asplund.

Porträttbilder på de tre som nämns i bildtexten.

Malin Svanholm, Jon Björkman, Patrik Asplund.

Anke Zart anställd familjebehandlare

Sedan mitten av februari är Anke Zart anställd som familjebehandlare på tre av kommunens lågstadieskolor – Skarpåkersskolan, Bollstaskolan och Grämestaskolan.

Anke är socionom i grunden, men har också vidareutbildat sig till familjeterapeut och läst kurser i olika föräldrastödsinsatser. Hon har erfarenhet av att jobba med familjebehandling i Sollefteå kommun och även på BUP.

– Min roll är i första hand att finnas som stöd och bollplank för föräldrar och vårdnadshavare, men det finns även en tanke att jag ska kunna genomföra utbildning- eller handledningssinsatser för personalen, berättar Anke Zart.

Familjebehandlaren arbetar bland annat med:

  • Råd och stöd i alla frågor som rör föräldraskapet
  • Bättre kommunikation mellan barn och föräldrar
  • Bryta negativa mönster och skapa goda rutiner för hela familjen
  • Hantera och minska konflikter i familjen
  • Etablera goda relationer mellan föräldrar och skolpersonal.

All kontakt med familjebehandlaren är frivillig och kostnadsfri. Arbetet görs under sekretess och utan dokumentation.

– Ytterst går mitt uppdrag ut på att hjälpa till och skapa bra förutsättningar för barnen att utvecklas, lyckas i skolan och må bra.

Läs mer på sidan om familjebehandlare på lågstadiet

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se

Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se