Gruppbild på de som ingår i arbetsgruppen. De står tillsammans och tittar in i kameran och ler.

Samarbetet mellan kommunen och seniorrådet är det första i sitt slag med praktiska uppgifter för rådet.

23 oktober 2024

Hälsofrämjande samtal ska leda till bättre hälsa och livskvalitet bland äldre

Social gemenskap, meningsfullhet, fysisk aktivitet och bra matvanor – viktiga hörnstenar i livet, men som kan vara svåra att upprätthålla när man blir äldre. Därför erbjuder Kramfors kommun de invånare som är födda 1945 möjlighet till hälsofrämjande samtal.

Samtalet, som utgår från hela den äldres livssituation, är tänkta att ge utrymme att prata om områden både som fungerar bra och områden där den äldre upplever svårigheter.

– Förhoppningen är att kommunens medarbetare kan vara till stöd för att komma vidare kring de behov äldre har inom olika områden som rör hälsa och välbefinnande, säger Anna Böhlenius, projektledare.

Samverkan med Seniorrådet

En arbetsgrupp bestående av medarbetare från Kramfors kommun och Seniorrådet har bildats. I gruppen ingår:

  • sju representanter för PRO, SPF och Aktiva Seniorer
  • sjukgymnast
  • arbetsterapeut
  • enhetschef för biståndshandläggare
  • biståndshandläggare
  • enhetschef för hälso- och sjukvård
  • projektledare

Efter att ha arbetat fram ett upplägg för satsningen, har ett brev med erbjudandet författats, som ska skickas ut till målgruppen. Lars Karlstedt är en av arbetsgruppens deltagare:

– Vi började med att definiera vad ensamhet faktiskt är och att det finns många bakomliggande orsaker till att man upplever ensamhet.

Margaretha Nordström fyller i att begreppet ensamhet är väldigt laddat och att det därför är bra att samtalen handlar om hela livssituationen utifrån vad den enskilde önskar prata om.

– Vi vill väcka hopp till alla ensamma som har svårt att själva ta initiativ till kontakt, säger Berit Rantzow.

Arbetsgruppen sitter och arbetar vid ett stort bord.

Brev skickas ut – startskott på satsningen

Brevet innehåller information om de hälsofrämjande samtalen. Det skickas ut etappvis, så alla 80-åringar i kommunen kommer inte att få det samtidigt. Förhoppningen är att många ska nappa på erbjudandet och målsättningen är att hinna med alla som önskar delta.

Sjukgymnasten Eva Ottosson och arbetsterapeuten Emma Fredriksson är de som kommer att ringa runt för en första kontakt.

– Då ska vi prata om hur personen mår och hur vardagen ser ut. Vi ger tips om vart man kan vända sig för att få stöd och kan också ge förslag på aktiviteter i närområdet, berättar Emma Fredriksson och Eva Ottosson fyller i:

– Vid behov ger vi också kunskap om olika åtgärder man kan göra för att minska risken för att ramla.

Direktkontakt med civilsamhället

Att Kramfors kommun och civilsamhället genom Seniorrådet samarbetar har flera fördelar och är en viktig framgångsfaktor för att nå fram med budskapet.

– Våra olika föreningar har direktkontakt med folk i kommunens alla samhällen. Dessutom är det roligt att kommunen vill använda sig av vår kompetens och inte bara ser oss som en informationskanal, säger Berit Rantzow.

Samverkan bra på flera sätt

Inga-Lena Arkeflod är mycket nöjd med det nya sättet att arbeta. Enligt henne har invånarna många kunskaper att bidra med.

– Arbetssättet går också hand i hand med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft under 2025 och där det är tydligt att vi ska jobba mer förebyggande än idag, avslutar Inga-Lena Arkeflod.

FAKTA/Ofrivillig ensamhet i siffror

  • Den demografiska utvecklingen i riket innebär att andelen äldre ökar och andelen i yrkesverksam ålder minskar. I Kramfors kommun förväntas andelen personer 80 år och äldre öka med 29 procent fram till 2030.
  • I Kramfors kommun anger 57 % av invånarna i åldern 65 till 84 år att de har en god hälsa. För personer 85 år och äldre är det 39 % som anger att de har en god hälsa.
  • Många över 65 år i Kramfors kommun har ett lågt socialt deltagande. För personer 85 år och äldre är det 75 % som skattar sitt sociala deltagande som lågt.
  • Av de personer som har hemtjänst uppger 60 procent av kvinnorna och 46 procent av männen att de besväras av ensamhet vilket är över riksgenomsnittet.

Kontakt

Anna Böhlenius
Samordnare
God och nära vård Kramfors
0612-803 84

Kontaktbrevlåda:
naravard@kramfors.se

Uppdaterad: