Intensiv hemrehabilitering ger snabb
återhämtning och sparar miljoner
I början av året drabbades Majlis Wallin från Bollstabruk av en allvarlig komplikation i höften, vilket ledde till akut sjukhusvård. Efter behandlingen på sjukhuset fick hon möjlighet att genomgå intensiv hemrehabilitering (IHR) i sitt eget hem. Redan efter sju veckor var hon på benen igen – ett resultat hon beskriver som ovärderligt.
– Att få den här hjälpen i hemmet har varit guld värt. Jag är så tacksam för den proffsiga hjälp jag fått, säger Majlis Wallin.
Chans att träffa sjukgymnast och arbetsterapeut
Sjukgymnasten Eva Ottosson och arbetsterapeuten Emma Fredriksson, verksamma inom äldreomsorgen i Kramfors kommun, har det senaste året arbetat med intensiv hemrehabilitering i syfte att förbättra vården för äldre.
Alla som ansöker om hemtjänst och bedöms ha möjlighet att ta emot rehabiliterande åtgärder i hemmet har erbjudits IHR. Detta stöd kan ibland ges som ett komplement till andra insatser, och ibland som en enskild åtgärd.
Övriga roller och professioner i projektet är biståndshandläggare, hemtjänstpersonal och sjuksköterskor.
Självständiga äldre behöver inte hemtjänst
Redan efter ett år ser vi stora fördelar med arbetssättet. Förutom att öka självständigheten hos patienterna skapar IHR ekonomiska fördelar. Under det första året har Kramfors kommun sparat in cirka 1,5 miljoner kronor på minskat användande av hemtjänst.
– Möjligheten att erbjuda intensiv rehabilitering i hemmet ger våra invånare en ökad självständighet samtidigt som det bidrar till stora besparingar, säger äldreomsorgschef Inga-Lena Arkeflod och fortsätter:
– Att jobba förebyggande är dessutom ett tydligt skallkrav i den nya socialtjänstlagen som kommer 2025.
Majlis historia
Majlis Wallin, som är 83 år, har alltid varit ett energiknippe, som älskat att springa, åka skidor, promenera och cykla. Men efter en intensiv dag av snöskottning i januari vände allt. Plötsligt kunde hon inte ta sig ur sängen – det ena benet bar inte längre.
– Jag har fått nya höftkulor för flera år sedan, och nu fick jag en infektion i ena höften och blodförgiftning. Det blev ambulans till Örnsköldsviks sjukhus och operation, berättar Majlis.
Efter 17 dagar på sjukhuset kom Majlis hem till villan i Bollsta och skulle påbörja sin väg tillbaka till god hälsa. Hon fick intensiv hemrehabilitering som ett komplement till andra insatser, samt ett trygghetslarm.
Den första tiden genomsyrades av övningar för att klara vardagliga moment som att ta sig i och ur sängen, gå på toaletter och duscha. Med sin vana av träning och ett starkt driv kämpade sig Majlis tillbaka.
– Vi anpassar den intensiva rehabilitering och dess innehåll utifrån varje patient, berättar Eva Ottosson och Emma Fredriksson flikar in:
– Hon har varit enormt fokuserad på att bli bra igen och kunde avsäga sig hemtjänst succesivt i takt med att hon klarade en uppgift själv, säger Emma Fredriksson.
Sju veckor efter det att Majlis påbörjat IHR var hon så pass återställd att hon inte längre behövde stöd från varken rehabiliteringsteamet eller hemtjänsten.
Hennes historia är ett exempel på framgångsrik återhämtning, och resultaten av Kramfors kommuns IHR-projekt har generellt varit mycket positiva.
Arbetssätt på försök blir permanent
Pilotprojektet IHR, som är tvåårigt, finansieras idag med statliga medel, men framgångarna har inspirerat kommunens äldreomsorg och hälso- och sjukvård att planera för att införa intensiv hemrehabilitering som en permanent del av verksamheten redan under 2025.
Läs också:
Intensiv hemrehabilitering ska ge ökad självständighet och hälsa
Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef äldreomsorg
0612-801 77
inga-lena.arkeflod@kramfors.se
Uppdaterad: