Placeholder
24 februari 2025

Hemtjänstens matlådor uppdateras – bättre hållbarhet och ny leveransrutin

Arbetet med att införa de nya matlådorna inom hemtjänsten går vidare. Det anpassade tillagningsköket på Kaptenen är under uppbyggnad, och planeringen av transporten är i full gång. Allt för att säkerställa att matlådorna förblir kylsäkrade och hållbara.

Totalt är det cirka 230 personer i kommunen som abonnerar på matlådor. Hemtjänstens personal ska även fortsättningsvis hjälpa brukarna att lämna in sina kostönskemål, men skillnaden ligger i utdelningsfrekvensen. Alltså hur ofta och hur många lådor brukaren får i stöten.

Själva utbudet av maträtter kommer att kvarstå med den lilla extra twisten att man även kan beställa ”veckans efterrätt”.

– Vi tror att detta blir en bra utveckling! Kostenheten föreslår vilken ordning matlådorna kan ätas, vilket innebär att lådorna märks med både rekommenderad ätdag och bäst-före-datum, Det ger utrymme för egna val, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Färre leveranstillfällen, fler matlådor per gång

Idag delas matlådorna ut dagligen av hemtjänstens personal i samband med omsorgsbesök. Med start i början av maj kommer leveranserna gå över till att ske en gång i veckan, och varje brukare får då fler matlådor att förvara i kylskåpet.

För personalen blir matleveransen en separat arbetsuppgift. Ett pass på schemat kommer att avsättas specifikt för att distribuera matlådor enligt förutbestämda rutter.

Testkörning för att garantera hållbarheten

För att säkerställa att maten håller en temperatur på maximalt 8 plusgrader under transporten, även till mer avlägsna orter som Norrfällsviken och Docksta, har hemtjänsten genomfört testkörningar.

– Vi har packat fem olika maträtter i två olika sorters kylväskor och kört till olika ställen. Resultatet visar att temperaturen kan hållas inom godkända gränser, tack vare de specialanpassade kylväskorna, säger Malin Nordlöf, enhetschef Lugnviks hemtjänst.

FAKTA/Nya matlådorna

En av de stora fördelarna med de nya matlådorna är deras längre hållbarhet, som säkerställs genom metoden ”skyddande atmosfär”. Den går ut på att syret avlägsnas ur lådan och istället ersätts av en livsmedelsgas. Tekniken används idag för en rad livsmedel i handeln, till exempel köttfärs, sallad i påse, köttbullar i mjuk plastlåda, torkad frukt.

– Genom finansiellt stöd från Kammarkollegiet bygger vi ett specialanpassat tillagningskök på Kaptenen. Detta gör det möjligt att leverera matlådor med l hållbarhet, vilket innebär att maten håller sig fräsch längre, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Uppdaterad: