
Fortsatt satsning på nära vård i Kramfors och Sollefteå
Utvecklingsarbetet "God och nära vård på landsbygd" har nu fått ny fart i Sollefteå och Kramfors. Målet är att stärka den nära vården på landsbygden genom samverkan, individanpassade lösningar och ökad delaktighet för invånarna.
Utvecklingsarbetet, som finansieras av Socialdepartementet, är en fortsättning på en tidigare samverkan mellan kommunerna och Region Västernorrland.
Tre huvudsakliga områden står i fokus:
- Teamarbete utifrån individuella behov
- Samarbete i en gemensam organisation för primärvården
- Samskapande med invånarna
Flera pilotprojekt är planerade för att utveckla konkreta arbetssätt. Efter avslutad projekttid ska insatserna utvärderas för att bedöma vilka som kan bli permanenta.
Hela projektet
Gemensam ledning för den primära vården
Fortsatt utveckling av den gemensamma ledningen för den primära vården i samverkan mellan kommunerna samt regionens primärvård samt specialistvård.
Mobilt team för bredare vårdinsatser
Genom att samla olika yrkesgrupper och kompetenser i ett mobilt team ska fler behov kunna mötas än idag. Syftet är att erbjuda en mer individanpassad öppenvårdsform där patienterna blir mer delaktiga i sin vård.
– Det är roligt och spännande att inventera möjligheter för ett mobilt team som kan nå fler invånare än de team vi idag har som främst riktar sig till strokepatienter och äldre med speciella vårdbehov. Min vision är att man ska möta patienten där man behövs bäst just då, säger Sara Wigg, fysioterapeut inom Närsjukvårdsområdet Väster, Region Västernorrland.
– Jag är mycket förväntansfull över vad vi tillsammans kan skapa genom att föra dialoger över vårdgivargränserna. Samlade krafter ser jag som en förutsättning för att det framtida mobila teamet ska kunna utföra bredare vårdinsatser med vårdtagaren i fokus, säger Hilda Svanholm, sjuksköterska vid Kramfors kommun.
Kramfors
Hälsosamordnare
En ny funktion testas för att skapa en länk mellan invånare, kommunen och regionen. Hälsosamordnaren ska stärka invånarnas psykiska, fysiska och sociala välbefinnande på gruppnivå. Arbetsområdet är Kramfors kommun, men Region Västernorrland är arbetsgivare.
Åtgärdsprogram för livsstilsförändringar
Kommunen samarbetar i detta utvecklingsarbete med primärvården samt privata och ideella aktörer för att förebygga demenssjukdom.
Programmet bygger på forskning som visar att en kombination av fysisk träning, kognitiv träning, kost, social samvaro och hälsokontroller kan förbättra minnet. Förutom minnesförbättring har forskningen visat att dessa insatser också minskar risken för stroke, hjärt-kärlsjukdom och funktionsnedsättning. Andra positiva effekter är ökad livskvalitet samt samhällsekonomiska vinster.
– Det känns jättebra att vi får möjligheten att, med hjälp av utvecklingsarbetet, fortsätta utveckla det förebyggande och hälsofrämjande arbetet. Det kommer att vara av yttersta vikt för att kunna möta dagens, och framtidens utmaningar inom välfärden, säger Camilla Johansson, verksamhetschef för hälso- och sjukvården i Kramfors kommun.
Sollefteå
Äldremottagning
Medarbetare inom regionens primärvård, specialistvård och kommunal hälso- och sjukvård ska ta fram ett arbetssätt för en äldremottagning. Målet är att öka trygghet, kontinuitet och tillgänglighet genom en mer sammanhållen vård för äldre.
Läs mer
På God och nära vård-webben Länk till annan webbplats. finns fler intressanta initiativ att ta del av.
Sara Hjalmarsson
Kontaktperson Nära vård
Region Västernorrland
076-127 11 75
Uppdaterad: