
Aktivitetscoacherna Annika Lindqvist, Karin Anderzon och Alva Melin arbetar med att hjälpa unga till studier och arbete.
MISAM lyfter unga i Kramfors kommun – redan 30 i arbete eller studier
Trots att projektet MISAM i Kramfors har nått sina mål fortsätter det viktiga arbetet. Sedan starten har initiativet gett stöd till 81 unga som står utanför arbetsmarknaden och studier. Av dessa har 30 gått vidare till arbete eller utbildning.
– Vi ser att det här gör skillnad. För många unga i Kramfors är MISAM ett viktigt steg mot ett bättre mående och en mer stabil framtid, säger Emil Rytterstedt, projektledare vid arbetsmarknadsenheten.
Vad är MISAM?
MISAM står för "Motiverande insatser mot studier, arbete och mående" och vänder sig till unga mellan 14 och 39 år som varken arbetar eller studerar. Projektet drivs av Kramfors kommun i samarbete med Samordningsförbundet Kramfors och finansieras med stöd från Europeiska socialfonden.
Skräddarsydda lokaler
Sedan hösten bedrivs verksamheten i ABF:s gamla lokaler i Kramfors, där man skapat en miljö för föreläsningar, individuella samtal och workshops. Här erbjuds deltagarna bland annat:
- coachande samtal
- körkortsteori
- gruppträffar
- hälsofrämjande aktiviteter
- för den som är redo kan praktik vara nästa steg.
– Vi planerar alltid utifrån individens förutsättningar, behov och intressen, säger aktivitetcoachen Karin Anderzon och fortsätter:
– Många av våra deltagare behöver stärka sin självkänsla och hitta tillbaka till en social vardag. Den psykiska ohälsan bland unga är tydlig, och därför jobbar vi också med att bygga upp tillit och visa på lösningar.
Aktivitetscoacherna fungerar som spindeln i nätet och håller i samtalen; både individuella och gruppsamtal utförs varje vecka. Då talar man till bland annat om självbild, normer, förhållningssätt och värderingar.

För många av deltagarna kan det vara läskigt nog att ta sig ut till en offentlig plats. MISAM har därför skapat små oaser i lokalerna där man kan samtala, hantverka, pyssla, plugga och annat de önskar göra.
MISAM tar emot deltagare via flera olika kanaler, exempelvis Arbetsförmedlingen, kommunens ekonomigrupp och aktivitetsansvar. Även elever med hög frånvaro i skolan kan få stöd genom projektet.
Enligt Emil Rytterstedt är det också många som söker sig till projektet på eget initiativ.
– Många kommer självmant för att de hört om MISAM från andra. Det är ett gott tecken att vi har blivit ett tryggt alternativ för den som vill hitta vägen framåt.
Här får man alltid en ny chans
En viktig del i arbetet är uppföljningen under praktik och att deltagarna får vara med och påverka innehållet i sin planering.
– Vi har en tro och tillit till att alla kan lyckas. Här får man alltid en ny chans, säger Emil Rytterstedt.
Emil Rytterstedt
Projektledare
Arbetsmarknadsenheten
Telefon: 0612-805 54
Vill du nå Therese via e-post, använd fornamn.efternamn@kramfors.se
Uppdaterad: