
Högbondens fyr - en av landets högst belägna fyrplatser
Den dramatiska siluetten och det särpräglade läget har gjort Högbonden till ett av de mest kända landmärkena för Höga Kusten. Sveriges näst högst belägna fyr har haft stor betydelse för sjöfarten i norra Bottenhavet.
Fyrplatsen byggdes under ledning av Lotsstyrelsen mellan åren 1907-1909. Syftet var att underlätta för den ökande sjötrafiken under förra seklet. Fyren servades av fyrpersonal som tillsammans med sina respektive familjer bodde och verkade på platsen. Man hade både fyrmästare, fyrvaktare och fyrbiträde. Som mest bodde 21 personer på den branta och karga ön, och man inrättade då en skola i vindsvåningen.
1963 automatiserades fyren, efter att fyrmästaren ensam skött anläggningen i ett tiotal år. En epok gick i graven, och husen lämnades tomma och obebodda. 1986 inleddes dock en ny era i fyrplatsens historia. Då rustades byggnaderna upp på initiativ av länsstyrelsen, och fyrvaktarbostaden gjordes iordning för uthyrning. Förutom själva fyrtornet och bostadshuset finns även uthus, djupbrunn, linbana, bastu samt en vaktmästarbostad och annex för boende.
Spännande besöksmål
Idag är fyrplatsen vandrarhem med café och restaurang. Turbåtar till ön går från hamnlägena i Barsta och Bönhamn från slutet av maj till slutet av september. Utsikten från fyrplatsen, med 180 grader fria siktlinjer över öppet hav, är enastående.
Det utsatta läget och havsvindarna sliter givetvis på byggnaderna, men under 2024 renoverades fyrtornet av Sjöfartsverket, vilket möjliggör visningar av fyren.
En plats av nationellt intresse
Högbondens fyr utsågs 2017 av regeringen till statligt byggnadsminne, och är även riksintresse för kulturmiljövården. Men inte bara den bebyggda miljön är utpekad för sitt höga värde. Högbonden är även naturreservat, tillsammans med de närliggande öarna Höglosmen och Furan.
Runt Högbonden finns vandringsleder för den som vill upptäcka platsens fågelliv och de växter som lever i den bergiga och karga miljön. I de renspolade klippornas små skrevor växer bland annat strandtrav, en växt som är speciell för Höga Kusten.
Uppdaterad: