20 februari 2017

Sparkracet en 7-tusans succé

64 tävlande och en publik på 200 personer. Gensvaret var enormt när Träsk-Övered-Ry byförening bjöd in till sparkrace i lördags på Grössjön i Bjärtrå. Den trivsamma tävlingen, som vanns av Nora Hellkickers, var en del av Kramfors stads 70-årsfirande.

Att Kramfors firar 70 år som stad har nog inte undgått någon i kommunen. Föreningar har inom ramen för det haft möjlighet att ansöka om finansiellt bidrag för att anordna egna arrangemang. Många av de evenemang som godkänts har anknytning till siffran 7.

Träsk-Övered-Ry byförening har tagit fasta på berättelser om hur människor gick över Grössjön i sin jakt på mat under hungeråret 1917.

Med en betydligt mer positiv känsla intog hela 16 fyrmannalag isen. Lagen bestod av både män och kvinnor, unga som gamla.

Tävlingen var upplagd som en stafett på 200 meter med tre växlingar. Som slutsegrare stod Nora Hellkickers (se bilden överst). Tvåa blev Eriksfors medar och på bronsplats hamnade Gelingsberg.

De flesta av oss som bor här är vana vid att åka spark. Eller gör det åtminstone någon gång då och då. Lördagens is var dock av det mer utmanande slaget, det varma vädret och den senaste tidens regn har gjort den väääääldigt hal.

Något som laget med nysvenskar från Eritrea fick känna på. Med stor glädje och kämpaglöd tog de sig an uppgiften att sparka sig runt banan.

Gammal som ung var nöjd med dagen. Här nedanför ser ni den äldste och yngste deltagaren. Både John-Henry Nordin och Ossian Hed var glada över sina medaljer.

Dagen avslutades med After Spark i bystugan. Ett evenemang som enligt källor var så populärt att platserna inte räckte till. Musikerna Daniel Sjöholm och Andreas Strindlund gjorde så att stämningen var på topp till långt in på natten.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor om
70-årsfirandet?

Janne Mellander
Näringslivsenheten
0612-801 06
janne.mellander@kramfors.se