28 augusti 2017

Flyktingungdomar i seriebok

När serietecknaren Mats Jonsson växte upp i Bollstabruk bodde där cirka 3600 personer. Nu, 40 år senare, är befolkningen halverad.
MEN i och med flyktingvågen har Bollsta fått nytt liv. Ett faktum som Mats tar upp i boken ”Nya Norrland”.

Mats Jonssons syfte med sin bok är att ge en bred bild av Kramfors i allmänhet och Bollstabruk i synnerhet. Han vill visa på utvecklingen de senaste åren.
- Då hade det varit tjänstefel att inte ta upp den största demografiska förändringen på decennier. Flyktingungdomarna är ju också Bollstabor, säger Mats Jonsson.

HVB-hemmet Solsidan
Mats Jonsson har intervjuat mängder av människor inför skapandet av Nya Norrland; politiker, eldsjälar som bor kvar, utflyttare, unga, gamla, män, kvinnor… och tre 17-18-åriga flyktingungdomar på HVB-hemmet Solsidan i Bollstabruk.

- Det är intressant att se skillnader och likheter. Min egen sorg över hemortens förfall sätts i ett visst perspektiv när jag jämför med människor som flytt från krig, svält och förföljelse.

Hjälp av Ulla-Karin
Tyvärr blev Mats sjuk den dag han skulle träffa ungdomarna, men med hjälp av HVB-hemmets enhetschef Ulla-Karin Hällström Sahlén fick han svar på sina frågor.

- Mats förberedde frågorna och jag ställde dem. Det var mycket intressant, både för ungdomarna och för mig, berättar Ulla-Karin.
- De svarade på det som kändes bekvämt för dem. Det var frivilligt att delta och ville någon inte berätta om till exempel flykten så var det helt ok. 

I varsitt avsnitt berättar ungdomarna om hur det var att komma till Bollsta, hur de uppfattar svenskar, vad skolan betyder, vilken framtidstro de har och mycket annat.

För Ulla-Karin Hällström Sahlén var det självklart att hjälpa till.

Förtjänar all beundran
Gemensamt för de tre unga flyktingarna är att de har tagit sig till Bollstabruk mot alla odds. De kommer från dåliga utgångslägen med bristfällig skolgång eller ingen skola alls. För att värna deras säkerhet och integritet är deras namn ändrade i boken.

- Det är imponerande att tänka på att de i så unga år på egen hand gjort dessa farliga resor och nu är redo att bygga upp ett nytt liv i en annan kultur långt hemifrån. De förtjänar beundran och allt stöd de kan få, säger Mats Jonsson.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ulla-Karin Hällström Sahlén
Enhetschef Solsidan
0612-803 91
ullakarin.hallstrom.sahlen
@kramfors.se