06 juli 2018

Ungdomstält och trygghetszon gav positiva erfarenheter

Ungdomstältet och trygghetszonen för 13 till 17-åringar på Kramfors stadsfest blev ett uppskattat evenemang. Initiativet gav också många positiva erfarenheter att ta med i det fortsatta arbetet med trygga och säkra evenemang för ungdomar i vår kommun.

Det var festivalarrangörena Höga Kusten Nöje och Prestige som tog initiativet till en riktad satsning för ungdomar. Satsningen genomfördes sedan i samverkan mellan olika aktörer; Kramfors kommun, festarrangörer, polis, vakter, räddningstjänst, nattvandrare, Kramfors handel, föreningar och andra engagerade.

Syftet att öka tryggheten för unga besökare på festivaler ligger i linje med kommunens arbete för trygga och säkra evenemang.

– Vi vill fortsätta att utveckla och anpassa säkerhetsarbetet inför kommande stadsfester och andra evenemang, och då främst utifrån ungdomars behov och i samverkan med arrangörer, föreningar och andra, säger Elisabeth Svanberg, folkhälsoutvecklare.

Ungdomstält och öppen scen


Tältet var uppskattat och besöktes av många ungdomar under kvällarna. Där fanns vuxna på plats från Kramfors kommun samt från fritidsgårdarna Barks och Unga Örnar.

På den öppna scenen bidrog flera av ungdomarna med underhållning. Ett antal tävlingar arrangerades också, exempelvis ”Blås grönt” där deltagarna kunde vinna priser genom att visa att hen festat alkoholfritt.

I tältet fanns möjlighet att ladda telefoner, vatten, frukt och godis samt möjlighet att köpa fika och alkoholfria drinkar.

Handlarna i Kramfors sponsrade tältet med frukt, godis, vatten och priser till tävlingarna. Kramfors kommun bidrog också med livsmedel samt arbetstid. ABF i Kramfors stod för musikutrustningen. Ungdomstältet fick också besök av intresserade vuxna som frågade om aktiviteterna.

– Stämningen var fantastisk. Vi avvisade några få berusade personer. I övrigt var det ett härligt och trivsamt arrangemang, säger Camilla Dahlin, ungdomscoach vid Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen.

Trygg zon för lugn och ro

I anslutning till ungdomstältet låg trygghetszonen, som en möjlighet att gå undan för samtal, lugn och ro samt kanske känna sig lite mer privat. Socialtjänstens personal, vakter, polis, räddningstjänstens sjukvårdare, nattvandrarna hade tillgång till trygghetszonen som bemannades av personal från Höga Kusten Nöje. Trygghetszonen uppskattades av många.

– Tack alla ungdomar, besökare och alla ni som arbetat för och med detta initiativ. Ett varmt tack till alla sponsorer som bidragit och stöttat initiativet, avslutar Camilla och Elisabeth.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Elisabeth Svanberg
Folkhälsosamordnare
0612-801 92
elisabeth.svanberg@
kramfors.se

Camilla Dahlin
Ungdomscoach
Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen
070-190 95 61
camilla.dahlin@kramfors.se