15 november 2018

Vi får projektmedel till ett DigidelCenter

Som en av 15 kommuner i landet får Kramfors finansiellt stöd för att stärka medborgarnas digitala kompetens. Vår ansökan om att skapa ett DigidelCenter på biblioteket har beviljats av Internetstiftelsen.

– Det känns otroligt roligt att vi valdes ut bland cirka 50 ansökningar. Nu får vi möjlighet att på allvar arbeta med digital delaktighet i vår kommun, säger bibliotekschef Ingrid Ohlsson.

Digitala utanförskapet motverkas av regeringssatsning
Samtidigt som allt fler myndigheter och företag utvecklar digitala tjänster finns det enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2018” en halv miljon människor som inte använder sig av internet alls och ungefär lika många till som är sällananvändare.

För att öka de digitala kunskaperna har regeringen satsat 8 miljoner kronor i Internetstiftelsens arbete med DigidelCenter. Idag finns ett DigidelCenter på Motala bibliotek och det är detta koncept man nu sprider vidare. Stiftelsen själv har också lagt till 2,4 miljoner kronor, vilket ger en pott på totalt 10,4 miljoner kronor att ansöka om.

– Vi beviljades 750 000 kronor, vilket vi är tacksamma för. Det ger oss en chans att fortsätta det digitala arbete vi redan påbörjat.

Utveckling och förädling
Att stärka medborgarnas digitala kompetens är nämligen inget nytt för Kramfors kommuns biblioteksverksamhet. För drygt två år sedan invigdes Digitala hjälpen, som är en speciell avdelning på huvudbiblioteket med datorer, skrivare, skanner och annat. Dit kan medborgare komma för praktisk hjälp och kunskapsinhämtning. Verksamheten bjuder också ofta in till föreläsningar och workshops.

– Tanken med vårt nya DigidelCenter är att det även ska ha mobil verksamhet. Att man har svårt att ta sig till biblioteket ska inte vara ett hinder för att få hjälp. Vår nya biblioteksbuss kommer därför att bli ett digitalt nav, berättar Ingrid Ohlsson.

Här kommer Digidelcenter att öppna
Förutom Kramfors kommun tilldelades följande kommuner projektmedel: Båstad, Gällivare, Götene, Hylte, Jokkmokk, Krokom, Luleå, Mönsterås, Norrköping, Rättvik, Säter, Sävsjö, Torsby och Vingåker.

Om Internetstiftelsen
Internetstiftelsen är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människa och samhälle.

Internetstiftelsen ansvarar för drift och administration av internets svenska toppdomän .se. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad olika satsningar inom forskning, utbildning och undervisning. Till exempel start- och mötesplatsen GOTO10, rapporten Svenskarna och internet, Digitala lektioner, konferensen Internetdagarna och mätverktyget Bredbandskollen. Läs mer på https://www.iis.se Länk till annan webbplats.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ingrid Ohlsson
Bibliotekschef
0612-802 65
ingrid.ohlsson@kramfors.se