28 november 2018

Höga Kusten Teaterförening fick årets hedersstipendium

Det hederstipendium som vi delar ut via kulturenheten tillfaller i år Höga Kusten Teaterförening. Robert och Sarita Sandström samt Bo R Holmberg var glada idag när de tog emot priset vid en ceremoni på hotell Kramm.

Hedersstipendiet är en utmärkelse som Kramfors kommun delat ut sedan 1985 och som är tänkt att uppmuntra människor som ideellt bidrar till kulturupplevelser. Varje år uppmanar vi till nomineringar, som sedan utvärderas av kulturutskottet.

– Under de fyra år jag jobbat som heltidspolitiker har jag haft förmånen att se olika förställningar som Höga Kusten Teaterförening gett. Deras arbete och engagemang är imponerande, därför var valet i år inte särskilt svårt, berättar utskottets ordförande Thomas Näsholm (S).

Snart 10-årsjubileum

När Höga Kusten Teaterförening bildades 2009 hade de redan bedrivit verksamhet under flera år, eftersom de på DBTK:s uppdrag spelade pjäsen "Rövarna i Skuleberget" för stor publik.

– Vi tyckte att det var så vansinnigt roligt och ville inte sluta när bordtennisklubben drog sig ur. Att bilda en förening blev därför en självklarhet, berättar Bo R Holmgren.

Stor förening med gedigen erfarenhet

Det är Bo R Holmberg som skrivit manus till alla de fyra sommarpjäser som man hittills framfört. "Ge oss musik - och två Mariekex", "Mordet i Klingre" och "Vem f-n är Aron Persson" är exempel på uppskattade föreställningar.

– I somras var det första gången vi spelade utomhus på en annan plats än vid Skuleberget. Just nu jobbar vi på en pjäs med arbetsnamnet "Skulerövarna och Skogsfrun" som ska framföras i Bjästa, berättar Robert Sandström.

Det där med "första gången" är dock en sanning med modifikation. Många av föreningens 50 medlemmar var engagerade i föreställningen "Vredens dagar" vid Hamnmagasinet i Nyland i samband med firandet av Kramfors 70 år.

- Vi har också gjort gästspel inomhus på till exempel Centrum i Ullånger där vi spelade Dario Fo. Totalt sett har vi nog över 100 föreställningar i ryggen.

Motivering

Hederspriset består, förutom äran, av 5000 kronor, blommor, diplom och en lunch. På diplomet står följande motivering:

Hederspriset 2018 tilldelas Höga Kusten Teaterförening som på ett förtjänstfullt sätt med stort engagemang samt många timmars ideellt arbete gjort en värdefull kulturell insats för att främja och tillgängliggöra ett levande och sjudande kulturliv i Kramfors kommun.

– Det är väldigt roligt att kunna uppmuntra kulturutövare på det här viset och jag tycker definitivt att Höga Kusten Teaterförening är en värdig vinnare, avslutar kulturenhetens chef Ninni Mellander.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenhetschef
0612 - 802 52
ninni.melander@kramfors.se