Safaa Alhaj Bakou, Kramfors bibliotek, DigidelCenter.

Safaa Alhaj Bakou, Kramfors bibliotek, DigidelCenter.

15 januari 2019

DigidelCenter invigs på måndag

På måndag den 21 januari klockan 14 öppnas vårt nya DigidelCenter på Kramfors bibliotek med en invigningsceremoni. Projektledaren Safaa Alhaj Bakou hälsar alla varmt välkomna.

En halv miljon människor i Sverige använder sig inte av internet alls och ungefär lika många är sällananvändare. Vårt samhälle digitaliseras dock hela tiden och man förväntas utföra allt fler saker på nätet. Detta motsatsförhållande innebär att det finns ett stort digitalt utanförskap.

– Därför känns det väldigt bra att Kramfors kommun nu får chansen att överbrygga detta kunskapsgap. Digital delaktighet är en demokratifråga, säger Safaa.

Digitalt lärcentrum med invånaren i fokus

Det var i november som Internetstiftelsen beviljade den ansökan som Kramfors bibliotek gjort om att bli ett DigidelCenter. Konceptet bygger på att man skapar lättillgängliga, bemannade lärcentra med goda öppettider i en kommun.

På ett DigidelCenter ska besökare kunna få hjälp med digitala frågor, pröva teknik och ta del av aktiviteter för att öka sin kompetens för att aktivt kunna välja digitala alternativ och tjänster.

– Målgrupp för vårt arbete är invånare i alla åldrar, kön, etnicitet och så vidare. Alla är välkomna hit, säger Safaa Alhaj Bakou.

Utveckling av Digitala hjälpen

Arbetet med att stärka medborgarnas digitala kompetens började egentligen redan för drygt två år sedan då biblioteket invigde Digitala hjälpen; en speciell avdelning på huvudbiblioteket med datorer, skrivare, skanner och annat. Dit kan medborgare komma för praktisk hjälp och kunskapsinhämtning. Verksamheten bjuder också ofta in till föreläsningar och workshops.

– Det här ska vi förädla och förbättra, men vi kommer också att erbjuda hjälp till dem som inte kan ta sig in till Kramfors. Biblioteksbussen får då en viktig funktion.

Målsättning av bli ordinarie verksamhet

Projektet med DigidelCenter pågår under ett år, men målet är att arbetssättet ska bli en del av bibliotekets ordinarie verksamhet efter projektets slut.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ingrid Ohlsson
Bibliotekschef
0612-802 65
ingrid.ohlsson@kramfors.se

Safaa Alhaj Bakou
Projektledare Digidel Center
0612-801 14
safaalhaj.bakou@kramfors.se