27 mars 2019

Nyinvigning av Häxmuseet

I samband med att Folkhögskolans dag firas på lördag den 30 mars sker också en nyinvigning av Häxmuseet på Hola folkhögskola i Prästmon. Basutställningen har utökats med ytterligare en utställningsyta.

När utställningen om häxprocesserna flyttade från Sandslån till Hola folkhögskola 2017 uppdaterades den med modern teknik och nya visuella delar. Under hösten 2018 och våren 2019 har utställningen genomgått ytterligare en uppgradering.

– Det känns roligt och inspirerande att kunna bjuda in till helt nya upplevelser, säger kulturenhetschef Ninni Mellander och Holas verksamhetschef HansOlov Furberg fyller i:
– Förutom att se sig om på folkhögskolan och ta del av utställningen kan man lyssna till Arne Jarrick från Stockholms universitet som föreläser på temat ”Det finns inga häxor” klockan 13.

En arbetsgrupp bestående av Kramfors kommun, Länsmuseet, Design i Västernorrland och Hola folkhögskola arbetade fram några idéer under hösten som nu Eva-Karin Fröberg har gjort till verklighet. Eva-Karin, som driver företaget Eva-Karin Dekor i Mjällom, är en erkänt duktig dekormakare och attributör som bland annat varit med och designat basutställningen på Junibacken i Stockholm.

Häxmuseet har ett ganska stort antal besökare under sommarsäsongen. Under vår och höst besöks den av skolelever, deltagare på skolan och en stor andel konferensbesökare.

Utbyggnaden har möjliggjorts av medel från Region Västernorrland, Kramfors kommun och Tillväxtverket.

Folkhögskolans dag arrangeras klockan 10-14. Häxmuseet har öppet varje dag mellan 10-16, från 15/6 – 18/8 även helger.
Inträdet till Häxmuseet kostar 50 kronor. 

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenhetschef
0612–802 52
ninni.melander@kramfors.se