19 juni 2019

Historiska rundturer ska ge kunskap och underhålla

Några av Sveriges mest dramatiska skeenden har utspelat sig i Kramfors, till exempel häxprocesserna och Ådalen 1931. Genom vår nya webbapp "resoritidochrum.se" kan du från nästa vecka åka på guidad tur i området, lära dig mer och delta i ett quiz.

För att lyfta fram händelser och skeenden som för alltid påverkade och utvecklade inte bara oss utan hela vårt land, har vi tagit fram tre olika rutter där du kan åka runt och ta del av spännande information på plats.

De tre temaresorna är:

  • Ådalen 31
  • Häxprocesserna
  • Timmerskiljet på Sandslån

Varje resa har sex olika stopp på viktiga platser. Här får du information om vad som hänt. Genom att åka hela resan samlar du alltså ihop hela berättelsen och får till slut helheten levererad i autentisk miljö.

Frågesport

Du kan också utmana dig själv genom att delta i ett quiz och vinna ett fint pris. Till varje resa finns ett antal frågor som förstärker historierna. Frågorna tas i valfri ordning. Du som lyckas svara rätt på alla frågor kan hämta ut boken "Berättelser från Ådalen" hos vår kundtjänst Kom in på Torggatan 2 i Kramfors. Öppet vardagar, lunchstängt klockan 11.30-12-30.

Berättelser från Ådalen är en novellsamling där fem lokal författare utifrån fiktiva personers upplevelser skildrar Ådalens histora. Boken är reservad till ett exemplar per deltagare.

Digitalt och analogt

Om du tycker det här låter intressant och något du skulle vilja göra, kan du välja att få den information du behöver digitalt eller analogt.

Vi har tagit fram en digital WEBBAPP som nås på resoritidochrum.se Länk till annan webbplats.
OBS! Webbappen släpps offentligt den 26 juni.

Genom att gå in på appen hittar du kartor, information och frågeformulären. Skriv in adressen på nätet och välj önskad resa. Bege dig därefter ut på äventyr!

Pappersbroschyrer/tävlingsformulär ska finnas på kommunens kundtjänst och infopointsen från och med den 26 juni.

Förteckning över infopoints i Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Evenemang på våra resmål

Varmt välkommen till våra evenemang kring resorna. Då lyfter vi också fram andra saker som gjorts inom ramen för projektet, till exempel byggen och renoveringar av bryggor.

26 juni – temaresa Häxprocesserna
Hola folkhögskola kl 18

Invigning av webbappen! Ninni Mellander berättar om Häxmuseets utveckling. Håkan Sjöberg berättar om häxprocesserna. Musik och enkel servering. Häxmuseet är öppet.

2 juli – temaresa Ådalen 31
Lunde folkets hus kl 11

Projektledare Lars Holmberg talar om satsningen med historieresor, Grzegorz Flakierski berättar om Ådalen 31. Utställningen ”Händelser i Lunde” av Lena Hermansson och Alveola Ämting. Konstutställning av Heide David.

6 juli – temaresa Timmerskiljet
Sandslån kl 10-15

Testa den nya webbappen som lotsar dig genom Sandslåns industrihistoria, titta på båtarna i hamnen, fynda på vår roliga kartloppis i byn, njut av fika och levande musik eller häng med på en guidning!

Sorteringsmuséet. Öppet hus och information om den nya webbappen, utdelning av boken ”Berättelser från Ådalen” till de som klarar spelet i webbappen.
Servering av fika och hamburgare. Försäljning av kartor över byns alla loppisar. Vid varje loppis finns en bokstav. Tillsammans bildar bokstäverna ett ord. Utlottning av fina priser till deltagarna!

Hållpunkter

Kl 11 Musik och invigning av den nya webbappen! Vid bryggan bakom smedjan och sorteringsmuséet. Anders Högström sjunger låtar om älven och Jon Björkman invigningstalar.

Kl 12 Guidning runt ön. Med Anders Bergkvist. Samling vid sorteringsmuséet.

Kl 13 Prova på kajak. Samling vid udden, längst ut på campingen.

Kl 14 Levande dragspelsmusik. Månsken över Ångermanälven och andra bitar. Vid scenen, Båtklubben Flottaren.

Kl 15 Utdelning av priser till vinnarna i Kartloppisen. Vid scenen, Båtklubben Flottaren.

Välkomna önskar Sandslåns samhällsförening!

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg
Projektledare för
Besöksnäring i Höga Kusten –
en resa i tid och rum
0612-805 25
lars.holmberg@kramfors.se