16 augusti 2019

De stulna tavlorna återfunna i Gävle

De fyra tavlor som försvunnit från Kramfors konsthall är återfunna. Personalen vid en pantbank i Gävle fattade misstankar när en person försökte belåna ett antal konstverk och googlade. Ganska snart dök information upp om att det var ”våra” tavlor.

– Det är helt fantastiskt! Jag är verkligen glad, säger kulturenhetschef Ninni Mellander.

Ninni har av naturliga skäl varit ledsen och orolig sedan stölden uppdagades för drygt en vecka sedan. De fyra konstverken signerade Gitte Eidslott är tillsammans värda 28 000 kronor, en summa som kommunen skulle ha betalat till konstnären om inte turen varit framme.

Hävdad vinst var stöldgods

Eller tur och tur. Lite klantigt kan man kanske säga att det var av den man som i påverkat tillstånd gick in till Sefina pantbank i Gävle med konsten som han hävdade att han vunnit på ett lotteri på Kramfors konsthall. En enkel sökning på nätet och allt stod klart – det var stöldgods mannen försökte pantsätta.

– Jag är verkligen tacksam för den vakna personalen, som när allt stod klart även ringde polisen. De kom till platsen och höll, enligt uppgift, ett första förhör med mannen som väntade till dess att polisen kom fram, berättar Ninni Mellander.

Kommer snart tillbaka till Kramfors

Den stulna konsten är nu omhändertagen och kommer att återbördas till Kramfors.
– Hur och när detta kommer att ske vet jag inte. Nu är jag bara salig över att allt fick ett lyckligt slut!

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenhetschef
0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se