20 januari 2020

Snöbrist stoppar öppning
av Latbergsbacken i år

Latbergsbacken kommer inte att öppna denna säsong. Den milda vintern ställer till det och de förhoppningar som fanns att kunna producera snö har gått om intet med de varma temperaturerna.

– Vi i föreningen har investerat i en ny snökanon och står redo att trycka på startknappen, så det här känns jättetråkigt, säger Morgan Danielsson, ordförande i Kramfors Alpina.

I lördagskväll lade sig ett litet snötäcke över kommunen och folk njöt som aldrig förr av knarrande snö, sol och blå himmel. Men säg den glädje som varar beständigt. Idag är det plusgrader och enligt SMHI kan det bli uppemot 8-9 plus imorgon, tisdag. Inte en minusgrad så långt ögat kan nå.

– Vi har väntat länge på kylan, eftersom den krävs för att kunna spruta snö. Idag ligger snödjupet på några centimeter, vilket gör det fysiskt omöjligt att öppna backen, säger Morgan Danielsson.

Även Patrik Asplund, kultur- och fritidschef, tycker att det är ett tråkigt besked att behöva ge hågade utförsåkare, men menar samtidigt att det inte finns mycket att göra mot vädrets makter.

– Det är en utopi att det plötsligt skulle bli ett omslag till långvarig kyla. Skulle det hända tar det ändå ett bra tag att producera snö och preparera underlaget till åkbart skick, säger Patrik Asplund.

– Kommunen och Kramfors Alpina har därför tagit ett gemensamt beslut om att inte öppna backen den här säsongen.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se