18 februari 2020

Nedmontering av konstverk

Nu plockas neonskyltarna ned från vägbron över Riksväg 90 i centrala Kramfors. Konstverket sattes upp i samband med bygget av Ådalsbanan och Botniabanan. Nu, drygt tio år senare, kräver Trafikverket att neonskyltarna tas ned.

Konstverket Längtans bro uppfördes i samband med bygget av Ådalsbanan och Botniabanan, som invigdes 2010. Konstnärerna Åsa Bergdahl och Janne Björkman fick då i uppdrag att ljussätta den nya bron över järnvägen och Riksväg 90. Uppdraget resulterade i tre rosa neonskyltar och belysning av brofundamenten.

Ett av många konstverk vid järnvägen

Bergdahl och Björkman stod för ett flertal konstnärliga gestaltningar runt järnvägen. Glasvykorten Det blir nog bra, en historisk resa på över 100 år löper längs perrongen, Stjärna, en belysning av Babelsbergs teater ovanför resecentrum, Puls, en ljussättning av vägmuren längs Riksväg 90 mittemot perrongen samt Hades, en dörr med röd belysning ”för fortsatt resa nedåt” där bussarna vänder vid resecentrum.

Uppskattad satsning

Satsningen var och är mycket uppskattad av invånare och genomresande. Neonskyltarna Mina drömmar, Din längtan och Världen hem har under åren de funnits, blivit en självklar del av stadsbilden. Konstnärernas syfte med neonskyltarna var att bjuda till eftertanke och samtal.

— Det är sorgligt att det här platsspecifika konstverket plockas ned. Det här är en väldigt speciell miljö; det rosa och vita ljuset och texterna är uttänkta för just den här platsen, säger Janne Björkman.

Trafikverkets roll

Trafikverket byggde vägbron i samband med det stora infrastrukturprojektet för Ådalsbanan och Botniabanan. När neonskyltarna och belysningen monterades, ägde Trafikverket bron. De medfinansierade även konstverken. Sedan dess har kommunen tagit över ägande, drift och underhåll av vägbron. I beslutet om att plocka ned neonskyltarna, hänvisar Trafikverket till väglagen och trafiksäkerhetsaspekter.

—Vi hade helst velat att neonskyltarna fick sitta kvar. Trafikverket hade kunnat ha en bättre dialog med oss kring detta. Kramforsborna drabbas ännu en gång av beslut som fattats ovanför deras huvuden, säger Rainor Melander (S), produktionsnämndens ordförande.
— Vår förhoppning nu är att hitta en ny placering av neonskyltarna, i dialog med konstnärerna.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander (S)
Produktionsnämndens ordförande
rainor.melander@kramfors.se