12 mars 2020

Fantastik så bra det är i konsthallen!

Konsthallen i Kramfors är ett ställe som alltid föder inspiration och nya tankar. Utställningar av hög klass löser av varandra. Frågan är dock om inte lördagens vernissage för Undrien inleder årets mest tankeväckande salong.

– Det känns fantastiskt roligt att få välkomna konstnären Magnus Lönn hit till Kramfors. Ungefär som att man har gymnastik i skolan kallar han Undrien en fantastikutställning, så jag är helt säker på att det blir en fantastisk utställning, säger kulturenhetschef Ninni Mellander.

Undrien är en fantasivärld där ord förändras, nya ord skapas och där alla som undrar över något har en plats. Konsthallen kommer att vara fylld av bokstäver, ord, småprylar och tavlor. Ingenting är dock som man först tror utan tolkningen kommer av fantasin. Kreativiteten sätts på prov med andra ord.

Utställningen invigs på lördag den 14 mars klockan 12 i Konsthallen och pågår till den 6 april.

Utställningen Undrien är något extra.

En kreativ mötesplats för alla
Ninni Mellander är ansvarig för konsthallen och dess utbud sedan 1999. Under dessa år har hon arbetar hårt med ambitionen att göra den till en mötesplats där man kan se konst i alla dess former av hög klass.

Under året visas cirka tio utställningar av olika slag i den 120 kvadratmeter stora hallen. Många är skapade av professionella konstnärer, men det finns också plats för visningar av elevutställningar, till exempel Träakademien, Järnakademien och gymnasiets estetelever. Nyligen fick kommunens dagliga verksamhet möjlighet att ge prov på sin verksamhet och vid Kramfors stads 70-årsfirande bjöd ett antal förskolor in till visning.

– Vi är en arbetsgrupp som tillsammans arbetar fram schemat för året. Där är Kramfors konstförening en viktig part; de ansvarar för ett antal utställningar varje år.

En viktig utställning är den som mottagaren av Höga Kusten-stipendiet gör. En del av priset är ju att ställa ut över sommaren.

– Stipendiaterna har kunnat bjuda på en väldigt fin bredd av teknik, färg och form. Höga Kusten har ett gott renommé och många vill verkligen komma hit, säger Ninni Mellander och fortsätter:

– Jag är också glad över konsthallens placering i anslutning till biblioteket. Det gör det enkelt för människor att slinka in och gratis titta på konst, och vi har ett väldigt bra samarbete med bibliotekets personal.

Bilder från tidigare utställningar.

Utställningar i Kramfors konsthall 2020

18 januari-10 februari
Gisle Utgarden (Kulturenheten)

15 februari-9 mars
Susanne Fogelberg och Gunnar Forsström (Kramfors konstförening)

11 mars-6 april
Undrien av Magnus Lönn, barnutställning (Kulturenheten)

18 april-11 maj
Jecko Hajsus (Kramfors konstförening)

15 maj-25 maj
Träakademien (Kulturenheten)

29 maj-9 juni
Integration genom konst (Kramfors konstförening)

13 juni-17 augusti
2019 års Höga kusten-stipendiat Cecilia Hultman (Kulturenheten)

22 augusti-14 september
Mimmi Strinnholm (Kramfors konstförening)

19 september-17 oktober
(Kulturenheten)

17 oktober-9 november
Janne Björkman (Kulturenheten)

11-19 november
Förskolornas utställning (Kulturenheten)

21-30 november
Järnakademien (Kulturenheten)

5 december-11 januari 2021
Ann Larsson Dahlin (Kramfors konstförening)

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenhetschef
0612 - 802 52
ninni.mellander@kramfors.se