20 augusti 2020

Ny skylt berättar om Sandöbron

Den 31 augusti 2020 är det 81 år sedan stora Sandöbron rasade. En tragisk händelse då 18 arbetare omkom och många fler skadades. Händelsen uppmärksammades ifjol vid jämna år och vi har nu satt upp en skylt vid foten av bron.

– Det var i samband med minnesstunden ifjol som önskemål om en skylt lades fram, säger kultursekreterare Lena Hermansson.

– Skylten handlar dock om platsens historia och inte enbart om den ledsamma händelsen.

Lena Hermansson har arbetat hårt med att hitta illustrerande fotografier till det textmanus hon författat. Länsmuseet Västernorrland och ABF Västernorrland har varit behjälpliga med bilder. Förutom själva brobygget visar bilderna hur livligt trafikerad Ångermanälven var förr i tiden.

Texten berättar om hur Ådalen industrialiserades under 1850-talet och ett 60-tal ångsågar anlades längs älven. Sveriges ekonomiska utveckling ledde till ökat behov av broar och vägar, vilket gjorde att Sandöbron började byggas 1938. Den tekniska konstruktionen hade inte prövats tidigare på en så stor bro och när gjutningen var nästan klar rasade bron.

Den nya bron byggdes och invigdes år 1943 av kung Gustav V. Det var då världens längsta brospann.

– Jag hoppas att många ska uppskatta skylten, den står på en plats där det är perfekt att göra en utflykt, säger Lena Hermansson.

Den som vill se skylten kan följa den lilla väg som går under bron, strax ovanför Lunde Folkets Hus. Vägen gör att platsen också är tillgänglig för den som har någon funktionsvariation, man kan ta sig dit med rullator och rullstol

Skylten är framtagen inom projektet ”Besöksnäring i Höga Kusten – en resa i tid och rum”. Ett projekt som numera är avslutat.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Lena Hermansson
Kultursekreterare
0612-802 72
lena.hermansson@kramfors.se