31 augusti 2020

Regionen ny huvudman för
Höga Kusten-leden

Regionstyrelsen beslutade förra veckan att Region Västernorrland övertar huvudmannaskapet för Höga Kusten-leden. Det innebär att en ny övergripande organisation för såväl skötsel som områdesutveckling är på väg att bildas.

– Det här är mycket positivt. Idag finns tre huvudaktörer som ansvarar för var sin del av leden, så att vi nu får in en sammanhållande part som har helhetssyn känns väldigt bra, säger kultur- och fritidschef Patrik Asplund.

Flera inblandade parter
Naturturism, friluftsliv och vandring i Höga Kusten lockar varje år mängder av besökare. Höga Kusten-leden har dessutom hög status då den är en av Svenska Turistföreningens signaturleder. De tre aktörer som idag arbetar för att upprätthålla leden är Kramfors kommun, Örnsköldsviks kommun och Länsstyrelsen Västernorrland.

– Vi har arbetat tillsammans under flera år och det finns även en förening som ansvarar för vissa arbetsområden. Höga Kusten Destinationsutveckling är också en viktig aktör, säger Asplund.

Projekt Kulturarv Höga Kusten-leden, där Kramfors kommun ingår, har haft som uppgift att arbeta fram en ny huvudman och nu har man lyckats. Regionens roll blir att ansvara för den strategiska utvecklingen och vara sammanhållande länk mellan aktörerna

Ledens hållbara utveckling behöver säkras
Sommarens stora tryck på Höga Kusten-leden, inte minst i Skuleskogens nationalpark, visar på ett ökat intresse för vandring i naturen. Och det finns ingen anledning att tro att det intresset skulle svalna. Tvärtom är Höga Kustens goda rykte som besöksmål i sin linda.

– Det finns stora möjligheter att utveckla leden, men för att vara goda värdar som lockar till återbesök behövs även fortlöpande drift, skötsel och underhåll.

Foto: Ann-Cathrin Granbäck och Fredrik Lewander

Läs mer:
Gemensam satsning ska lyfta Höga Kusten-leden ytterligare (2020-01-10)

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se