08 september 2020

Historia vid populär vandringsled levandegörs

Få minns idag att en tågkatastrof var nära i Kramfors 1959 då banvallen rasade ned i älven. Inte heller många vet att det fanns både ångsåg och skeppsvarv vid Kyrkviken. Om detta och lite till kan man läsa på de skyltar vi satt upp vid vandringsleden.

Att det finns intressant natur, kultur och historia i vår kommun är allom bekant. Men har man inte kunskap är det inte säkert att man förstår vad det är man ser. Det finns också händelser och verksamheter som är så långt tillbaka i tiden att minnen och fysiska spår är borta.

Kramfors kommun har satsat lite extra på att lyfta upp och tillgängliggöra händelser genom skyltning. För en tid sedan sattes information upp vid foten av Sandöbron och sedan förra veckan står tre skyltar längs Kyrkvikens populära vandringsled på sträckan Hagaparken-Fiskja.

– Det finns så många spännande saker som fallit i glömska och som är roliga att göra levande igen. Det är otroligt många som promenerar på leden och jag vet att det finns ett allmänt stort intresse för bygdehistoria, säger Lena Hermansson, kultursekreterare och den som forskat fram fakta.

På skyltarna kan man till exempel läsa att Kyrkviken en gång i tiden hette Gudmundråviken. Det finns också information om ångbåtsbryggan där Strömkarlen lade till på sina turer mellan Härnösand och Sollefteå.

Vid Skärsvikens skeppsvarv tillverkades fartyg mellan 1849 och 1873. År 1885 anlades Skärsvikens ångsåg vid viken.

Lena Hermansson visar var järnvägen gick.

Men hur var det med tågkatastrofen som orsakades av ett järnvägsras? En olycka som en ung mopedförare var med om att stoppa. Om det kan du läsa på skylten…

Varmt välkommen på promenad längs Kyrkviken!

Mer information:
Kyrkviken naturstig i Kramfors med spännande historia

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Lena Hermansson
Kultursekreterare
0612-802 72
lena.hermansson@kramfors.se